Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Radio SWH" patiesā labuma guvēji nedaudz sakautrējušies

© Rūta Kalmuka/F64

Neatkarīgās publikācijas ar brīdinājumu, ka akciju sabiedrības Radio SWH jaunie līdzīpašnieki atklāti ignorē vienu no Latvijas svarīgākajiem likumiem – Nacionālās drošības likumu, pamazām sāk vainagoties ar panākumiem: Uzņēmumu reģistra (UR) mājaslapā iepriekš redzamajām 19 nacionālajai drošībai nozīmīgajām komercsabiedrībām piepulcējusies divdesmitā.

Vēl atlicis tikai mazumiņš - saņemt Ministru kabineta atļauju Radio SWH akciju pārdošanai

SIA Media Support, kas nepārprotami ir saistīta ar Latvijas Ģenerālprokuratūrai un SAB pietuvināto Šveices advokātu Rudolfu Meroni. Nacionālās drošības likums gan prasa, lai atļauja tiktu saņemta vēl pirms akciju pirkšanas darījuma veikšanas, bet šo misēklīti R. Meroni labvēļi jau nokārtos.

Kā Neatkarīgajai apliecināja UR sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Ivdra, pēc Neatkarīgās publikācijām Radio SWH iesniegusi reģistrācijai nepieciešamos dokumentus. Tas noticis 19. septembrī. Valsts notārs pieņēmis lēmumu reģistrēt Radio SWH kā nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību 21. septembrī. Pēc valsts notāra pozitīvā lēmuma komercsabiedrība iekļauta sarakstā, kurā nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību nosaukumi redzami arī publiski.

Nacionālās drošības likums nosaka - katrs uzņēmums, kurš atbilst nacionālajai drošībai nozīmīga uzņēmuma statusam, piecu dienu laikā iesniedz UR paziņojumu par savu atbilstību šim statusam. Tā kā Radio SWH atbilst nacionālai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības parametriem, tās vadībai jau līdz pērnā gada 1. jūnijam bija jāizpilda Nacionālās drošības likuma striktās prasības.

Firmas.lv dati liecina, ka pērnā gada vasarā vienīgais Radio SWH valdes loceklis (ar tiesībām pārstāvēt akciju sabiedrību atsevišķi) bija Reinis Rotkalis. Savukārt šā gada aprīlī viņu amatā nomainīja Jānis Šipkēvics. No tā var secināt, ka J. Šipkēvics tikai 19. septembrī paveicis sava priekšgājēja nepadarīto darbu.

J. Šipkēvics, kurš ir arī Radio SWH mazākuma akcionārs (daži avoti min - 15% akciju īpašnieks), par 80% akciju paketes pārdošanu SIA Media Support publiski paziņoja 7. septembrī. Savukārt divas dienas vēlāk SIA Media Support vienīgais valdes loceklis, daudzu jo daudzu R. Meroni uzņēmumu menedžeris Aivars Gobiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka Media Support «iegādājies Tatjanai Tolstajai piederošos 80% Radio SWH kapitāldaļu ar mērķi pilnveidot biznesa portfeli un turpināt veiksmīgi attīstīt radio potenciālu». A. Gobiņš nav slēpis arī savu maizes tēvu tālejošos nākotnes plānus mediju jomā. «Uzskatām, ka tas ir perspektīvs bizness ar lielām attīstības iespējām. Turklāt mums jau līdz šim ir pieredze mediju biznesā, un jaunas nišas apgūšana tikai stiprinātu mūsu pozīcijas mediju tirgū,» viņu citē LETA.

Tomēr, pirms veikt šādu darījumu, SIA Media Support amatpersonai bija jāprasa Ministru kabineta atļauja. Šo likuma prasību uzsvēra arī Ministru prezidents Māris Kučinskis, ar preses sekretāra Andreja Vaivara starpniecību atbildot uz Neatkarīgās jautājumu par Radio SWH akciju pirkuma darījumu: «Kāds ir termiņš, kurā pēc īpašnieku maiņas nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā jaunajam īpašniekam (vai līdzīpašniekam) ir jāiesniedz informācija vai dokumenti, lai saņemtu atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai?» Ministru kabinetam «informācija vai dokumenti ir iesniedzami pirms īpašnieku maiņas. Likums neparedz iegūt Ministru kabineta atļauju pēc īpašnieku maiņas,» pasvītrots Ministru prezidenta atbildē.

Turpretī atbildīgā Ekonomikas ministrija Neatkarīgajai vēl 18. septembrī skaidroja, ka «tātad, informējam, ka SIA Media Support gatavo dokumentus atbilstoši Nacionālās drošības likumam iesniegšanai Ekonomikas ministrijā ar lūgumu saņemt atļauju iegādāties a/s Radio SWH akcijas».