Atceries! Stiprā vēja laikā jābūt uzmanīgiem gaisvadu elektrolīniju tuvumā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Šodien, 26. septembrī, kad Latvijas teritoriju šķērso pirmā rudens vētra ar spēcīgu vēju, kura ātrums jūras piekrastē var sasniegt līdz pat 28 m/s, AS "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus ievērot elektrodrošības noteikumus - būt uzmanīgiem elektroapgādes infrastruktūras tuvumā un ievērot elektroierīču drošas lietošanas noteikumus.

Spēcīgā vēja ietekmē atsevišķos novados gaisvadu elektrolīnijās ir iegāzti koki un ieķērušies nolauztie koku zari, izraisot elektroapgādes traucējumus klientiem, un AS “Sadales tīkls" veic aktīvu darbu, lai klientiem elektroenerģijas piegādi atjaunotu pēc iespējas ātrāk.

Elektroapgādes traucējumu iemesls spēcīgā vēja laikā galvenokārt ir vēja brāzmu ietekmē elektrolīnijas vados iegāzti koki un ieķērušies koku zari, bojāti gaisvadu elektrolīniju balsti vai pārrauti elektrolīniju vadi.

Jau nedēļas sākumā, sekojot meteorologu prognozēm, AS "Sadales tīkls" mobilizēja speciālās tehnikas vienības un personālu, pārbaudīja operatīvā darba brigāžu aprīkojumu, lai nepieciešamības gadījumā operatīvi novērstu pirmās rudens vētras izraisītos elektrotīkla bojājumus. Tāpat uzņēmums ir sazinājies ar pašvaldībām un nepieciešamības gadījumā nodrošinās operatīvu savstarpējo komunikāciju un elektroenerģijas piegādes atjaunošanu tās administratīvajās teritorijās.

Elektroapgādes traucējumu iemesls spēcīgā vēja laikā galvenokārt ir vēja brāzmu ietekmē elektrolīnijas vados iegāzti koki un ieķērušies koku zari, bojāti gaisvadu elektrolīniju balsti vai pārrauti elektrolīniju vadi. Elektrotīkla bojājumi dienas laikā reģistrēti visā Latvijas teritorijā un AS “Sadales tīkls" veic aktīvu darbu, lai klientiem elektroenerģijas piegādi atjaunotu pēc iespējas ātrāk. Arī diennakts tumšajā laikā AS “Sadales tīkls" personāls sekos līdzi situācijai elektrotīklā un turpinās darbu, lai novērstu vēja radītos elektrotīkla bojājumus un atjaunotu elektroapgādi klientiem.

Gadījumos, ja tiek traucēta elektroapgāde, iedzīvotāji aicināti informēt AS “Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404. Bet, ja bojājums ir reģistrēts vidējā sprieguma elektrotīklā un klienti ir norādījuši savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, par elektrotīkla bojājumu un plānoto elektroenerģijas piegādes atjaunošanas laiku klienti tiek informēti ar īsziņas vai e-pasta palīdzību. Šādos gadījumos klientam pašam vairs nav jāsazinās ar AS “Sadales tīkls".

AS "Sadales tīkls" brīdina, ka negaisa un spēcīga vēja laikā var lūzt koki un to zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, kas apdraud iedzīvotāju drošību un dzīvību. Konstatējot bīstamu situāciju - elektrolīnijā iegāzts koks, vados ieķērušies koku zari vai elektrolīniju vadi ir pārrauti, notikuma vietai tuvoties nedrīkst, bet par notikušo nekavējoties jāziņo, zvanot uz AS "Sadales tīkls" diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404!