Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Trīs miljoni dolāru Latvijas bērniem un jauniešiem

PRIEKS UN ATBALSTS. «Amerikas Latviešu apvienība jau daudzus gadus sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu atbalsta bērnus un jauniešus viņu dzīves un mācību gaitās,» teic Andris Bērziņš, iekļaudamies apbalvoto rindās © Publicitātes foto, Veronika Butāne

«Ir asaras, smiekli un piedzīvojumi, bet ģimenes spēks ir lielāks par visu. Mēs cits citu atbalstām līdz galam, un ir gandarījums par paveikto. Pats lielākais ir prieks būt kopā, vienalga, kur tu atrodies,» tāds bija kādas daudzbērnu ģimenes mammas emocionāls izpaudums, saņemot Amerikas Latviešu apvienības (ALA) piešķirto ikmēneša stipendiju 360 ASV dolāru. Šādas stipendijas, pateicoties ALA un Latvijas Bērnu fonda (LBF) sadarbībai, piešķirtas maznodrošinātajām daudzbērnu ģimenēm uz vienu vai diviem gadiem.

22. septembrī ALA un Latvijas Bērnu fonds Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē, klātesot arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) pārstāvjiem, jau 24. reizi pulcēja ģimenes un studentus no visiem valsts reģioniem. Uz skaisto notikumu no visas Latvijas bija atbraukušas daudzbērnu trūcīgās ģimenes, studenti bāreņi un ģimenes, kurās aug smagi slimi bērni.

ALA sadarbības ar Latviju nozares vadītāja Kaija Petrovska atzina, ka ALA palīdzība piešķirta galvenokārt no individuālu ASV dzīvojošo latviešu ziedojumiem un testamentāriem novēlējumiem.

Kopš 1994. gada trimdas latvieši un viņu pēcteči uztur Drošo tiltu - palīdzības programmu Latvijā dzīvojošām daudzbērnu trūcīgajām ģimenēm, studentiem no šādām ģimenēm un bāreņiem, kā arī ģimenēm, kurās aug smagi slimi bērni. «Šis tilts sadarbības gadu gaitā ir pārbaudīts un drošs,» teica K. Petrovska. Drošais tilts ir Amerikas Latviešu apvienības, kas pārstāv un vieno apmēram 100 000 latviešu visā Amerikā, jaunākās darbības nozares Sadarbība ar Latviju darbības programma, kuras ietvaros atbalsts grūtībās nonākušām ģimenēm un studentiem tiek sniegts stipendiju veidā gada vai divu gadu garumā.

LBF vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) uzsvēra, ka fonds atzīmē 30 gadu darbības jubileju un lielāko daļu no tiem - 24 gadus - ir bijusi stabila un uzticama sadarbība ar ALA, kas kopumā Latvijas ģimenēm un studentiem ir piešķīrusi vairāk nekā trīs miljonus ASV dolāru.

ALA sadarbībā ar LBF un vietējiem sociālajiem dienestiem rūpīgi atlasa stipendiātus. Šogad no jauna papildus šīs stipendijas pasniegtas rekordlielam skaitam - 22 daudzbērnu maznodrošinātajām ģimenēm (no Jēkabpils, Viļakas, Ventspils, Riebiņiem, Vārkavas, Pļaviņām, Ikšķiles, Rīgas, Jelgavas, Dagdas, Daugavpils u.c.), desmit smagi slimiem bērniem (no Krāslavas, Liepājas, Cēsīm, Valgundes, Dobeles, Valkas u.c.) un 27 studentiem no daudzbērnu ģimenēm, kā arī bāreņiem. Līdz ar jaunajiem stipendiātiem šīs stipendijas turpina saņemt arī pērnā gada stipendiāti, kopumā ALA stipendijas pašlaik saņem 36 ģimenes, 27 studenti, kā arī 11 smagi slimo bērnu ģimenes.

Studentiem stipendijas piešķir vienam mācību gadam, katra ir 2000 ASV dolārus liela un tiek izmaksāta divās daļās - mācību gada sākumā un pēc semestra sekmīgas nokārtošanas. Sekmīgie studenti stipendijas saņem, sākot no otrā mācību gada, līdz pat bakalaura grāda iegūšanai. Daudzi stipendijas saņēmēji ikdienā cenšas izdzīvot no dažādu veidu pabalstiem - apgādnieka zaudējuma pensijām, sociālā dienesta pabalstiem u.c. Tomēr, par spīti dzīves grūtībām, jau kopš bērnības viņi ir centīgi, mērķtiecīgi un dara visu iespējamo, lai pierādītu sev un citiem, ka arī no šādām ģimenēm nākušie jaunieši spēj sevi kvalitatīvi pilnveidot un ka ļoti daudz ir atkarīgs vienīgi no paša cilvēka un viņa motivācijas.

Ģimenes, kuras audzina smagi slimus bērnus, gada vai divu gadu garumā ik mēnesi saņem 170 ASV dolāru. Daudzas ir viena vecāka ģimenes, daudzas arī tādas, kur bez slimā bērniņa ģimenē aug arī viens vai vairāki citi brāļi un māsas. Rūpes par smagi slimo bērnu prasa nemitīgu diennakts uzmanību. Bieži, īpaši viena vecāka ģimenēs, māte vai tēvs nevar atļauties strādāt algotu darbu, jo viss laiks veltīts slimā bērna kopšanai. Šādu ģimeņu finansiālā situācija ir īpaši smaga. Stipendija ļauj uzlabot ģimeņu materiālo situāciju, atvieglo ikdienas rūpes gan par slimo bērnu, citiem bērniem ģimenē un pašiem par sevi.

Amerikas latviešu piešķirtās stipendijas ir nozīmīga artava Latvijas nākotnē - tās ir ieguldījums jauno pilsoņu audzināšanā un izglītošanā. Bieži tās ir pozitīvs impulss un atspēriena punkts labākai nākotnei Latvijā. Tieši uz šiem jauniešiem un bērniem balstīsies mūsu valsts pēc pieciem, desmit un vairāk gadiem.