Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk sūdzas par policistu vardarbību

© F64

Iekšējās drošības birojs (IDB) šogad lielāko daļu sūdzību saņēmis par likumsargu pieļautu vardarbību, informēja IDB.

Aizvien liela daļa - 41% - sūdzību ir par tiesībsargājošo iestāžu darbinieku, iespējams, izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību.

IDB astoņos mēnešos saņemti 840 iesniegumi, kas ir vairāk nekā pērn, līdz ar to birojs secina, ka palielinās sabiedrības informētība par IDB. Vidēji mēnesī tiek saņemti 105 iesniegumi. 2017.gadā vidēji mēnesī birojs saņēma 82 iesniegumus, bet 2016.gadā - 74 iesniegumus.

Aizvien liela daļa - 41% - sūdzību ir par tiesībsargājošo iestāžu darbinieku, iespējams, izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību. Tāpat šogad saņemti iesniegumi par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, korupciju, bezdarbību un citiem pārkāpumiem.

No iesniegumiem par, iespējams, pieļautu vardarbību, visvairāk ir sūdzību par Valsts policijas nodarbināto pretlikumīgo rīcību. Vienlaikus, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad saņemts vairāk iesniegumu par pašvaldību policiju un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonu dienesta pienākumu pildīšanas laikā izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību.

Paplašinot iepriekš minēto informatīvi izglītojošo semināru tēmas ar korupcijas un interešu konflikta jautājumiem, šogad sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju organizēts pirmais kopīgais seminārs Kurzemes pašvaldību policiju vadībai, kā arī šādi semināri plānoti arī pārējos reģionos.

Pēc IUB sniegtās informācijas, preventīvo pasākumu, tai skaitā visaptveroša iekšējās drošības risku izvērtējuma, nozīmīgums akcentēts arī tiesībaizsardzības iestāžu vadības darba grupās. Šī problēma ir aktuāla, jo, efektīvi izmantojot iekšējās kontroles mehānismus, iespējams novērst sistēmiskas problēmas noteiktu procesu organizēšanā un izpildē. Joprojām atsevišķās iestādēs ir aktuāla jau iepriekš identificētā darba organizācijas, tai skaitā kontroles trūkuma problēma, kuru, iespējams, varētu novērst iepriekš, ja tiktu veikta pilnvērtīga risku izvērtēšana.

2015.gadā izveidotā IDB uzdevums ir izmeklēt ne tikai Valsts policijas, bet arī pārējo Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Drošības policijas darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus. Tāpat IDB izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki.