Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Gaisa dispečeru trūkuma dēļ "airBaltic" radušies 200 000 eiro lieli zaudējumi

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Aviokompānijas "airBaltic" nosūtījusi vēstuli Latvijas Gaisa satiksmes (LGS) vadībai, kas nonākusi TV3 rīcībā. "airBaltic" uzskata, ka viņiem radušies teju 200 tūkstoš eiro lieli zaudējumi, jo gaisa telpas kontrolieri slikti strādā, vēsta raidījums "Nekā personīga".

LGS dispečeri stāsta, ka lidostā ielidojošo un izlidojošo lidmašīnu skaits pieaug. Savukārt pēc veiktās optimizācijas, kontroles tornī lidostā dispečeru skaits no trim samazināts uz diviem. LGS vadība pārmetumus noliedz un apgalvo, ka mūsu valsts gaisa telpa esot drošībā. Un darbinieku apvainojumus sauc par nepamatotiem.

LGS dispečeri ir tie, kuri atbild par lidmašīnu pacelšanos un nosēšanos lidostā Rīga, kontrolē lidaparātus, kas tranzītā lido caru Latvijas gaisa telpu. No viņu darba atkarīgs, lai lidmašīnas gaisā vai uz zemes nesaskrietos. Ja rodas avārijas situācijas, tieši dispečeri, piemēram, palīdz organizēt ārkārtas nosēšanos, vai novirza lidmašīnas uz citiem lidlaukiem.

Šis gads ne tikai Rīgā, bet arī citās Eiropas lidostās bijis saspringts. Aviobizness aug, lidojumu skaits palielinās. Papildus slodzi radījušas regulārās militārās mācības.

"Nekā personīga" dispečeri apgalvo, ka viņi ar pieaugošo slodzi galā netiek. Vairākus gadus uzņēmums nav spējis piesaistīt jaunus darbiniekus. Tikmēr vairāki kolēģi devušies strādāt uz lielajām lidostām Eiropā, kur algas ir augstākas. Cilvēku trūkums jūtams ikdienā - darbinieku slodzes pieaug. Bet kopš pavasara tā saucamajā gaisa kontroles tornī, kas pārrauga lidostas Rīga darbu, darbinieku skaits no trim vienā maiņā samazināts līdz diviem dispečeriem.

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Aviokompānija "airBaltic" nav apmierināta ar LGS darbu. Martins Gauss pirms nedēļas nosūtījis gaisa telpas kontrolieriem vēstuli, uzskaitot papildus izdevumus, kas viņiem radušies. Vēstule nonākusi arī mūsu rīcībā. Aviokompānija sūdzas, ka šogad būtiski kavējušies lidmašīnu reisi. Kopumā 1715 minūtes. Pēc Eiropas standartiem minūtes pārvēršot naudā sanāk 120 050 eiro. Plus cita veida "airBaltic" zaudējumi - vēl 40 740 eiro. 82 pasažieriem izmaksātas kompensācijas par nokavētajiem starpsavienojumu reisiem - 20 500 eiro apmērā. Kopā 181 290 eiro.

Nozares ministrs uzskata, ka LGS tiek ar saviem pienākumiem galā. Pat situācijā, kad lidmašīnu skaits lidostā aug.

LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš stāsta, ka pēc mēneša 10 jauni dispečeri sāks apmācības Somijā. Mācību ilgums būšot pusotrs gads. Tad darbienieku skaits būšot optimāls. Bet atzīt, ka darbinieku šobrīd pietrukst, LGS priekšnieks negrib.