Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pāvesta brīvdienas dēļ pārceļ Vaškeviča kukuļdošanas lietas skatīšanu

© Raitis Plauks, F64 Photo Agency

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa uz 26.oktobri plkst.11 pārcēlusi korupcijā apsūdzētā bijušā Muitas Kriminālpārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča krimināllietas skatīšanu.

Sākotnēji lietu biju paredzēts videokonferences režīmā atsākt skatīt 24.septembrī, taču saistībā ar to, ka Latvijā saistībā ar pāvesta Franciska vizīti šajā dienā noteikta oficiāla brīvdiena, tās skatīšana pārcelta uz oktobri, skaidroja tiesā.

Nākamās tiesas sēdes nozīmētas 30.novembrī un nākamā gada 16.janvārī. Lietas izskatīšana minētajos datumos paredzēta videokonferences režīmā ar Austrijas kompetento iestādi, lai nodrošinātu apsūdzētā Vaškeviča piedalīšanos tiesas sēdē, ja tā būs iespējama.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu.

Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Jeļenas Kvjatkovskas teiktā, spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam - ārstēšanās. Tiesā viņa krimināllietā par kukuļošanu tiesvedība tika apturēta.

Pērn Austrijas prokuratūra aģentūrai LETA paziņoja, ka Vaškeviča izdošana uz Latviju nav iespējama, jo viņa veselības stāvoklis izslēdz jebkāda veida transportēšanu.

TV3 raidījums "Nekā personīga" gan tika vēstījis, ka apgalvojumi par Vaškeviča it kā silkto veselības stāvokli varētu būt meli, jo bijušā likumsarga aizstāvībai paredzētās filmas "Neērtais Vaškevičs. Uzbrukums valstij" veidotāji redzējuši, ka viņš tēlo.

"Nekā personīga" savulaik vēstīja, ka Vaškeviča aizstāvībai tapušās filmas "melnie" materiāli rāda, ka liela daļa ekspertu runā no priekšā uzrakstītiem tekstiem un Austrijas ārsts Davids Visoki patiesībā ir Vaškeviča ģimenes draugs. Piemēram, melnajos materiālos ir kadri, kā Vaškeviča dzīvesbiedre Ināra Vilkaste palīdz Vaškevičam iekārtoties ratiņkrēslā. Vaškevičs nerunā, bet sazinās ar zīmēm, savukārt fonā dzirdama filmēšanas grupa, kas liek epizodi vairākkārt pārfilmēt, jo Vaškevičs kustas pārāk ātri un pārāk patstāvīgi. Kādā epizodē Vaškevičs brīvi pieceļas no ratiņkrēsla, lai aizvērtu durvis, lai arī iepriekš viņam it kā bijusi palīdzība, lai iesēstos krēslā.

Latvijas prokuratūrā pēc "Nekā personīga" sižeta paziņoja, ka sižetā minēto ņems vērā kā situāciju raksturojošu papildu informāciju, taču jau iepriekš prokuratūra bija ieguvusi pierādījumus tam, ka Vaškevičs kavējis kriminālprocesa virzību, tostarp, atrodoties vēl Latvijā.

Latvijas Finanšu ministrija (FM) paziņojusi, ka kamēr nav saņemts tiesas gala spriedums, Vaškevičs ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas FM, nesaglabājot atalgojumu, kā arī viņam liegts tuvoties FM.

Vaškevičs apgalvo, ka viņš Latvijā tiekot politiski vajāts.