Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aizvadītajā diennaktī Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi devušies uz 1151 izsaukumu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigāžu mediķi aizvadītajā diennaktī devušies uz 1151 izsaukumu un tas ir ievērojami vairāk nekā ikdienā, informēja NMP dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Viņa atzina, ka Līgo vakarā ievērojami pieaudzis dažādu sadzīves traumu un krimināla rakstura negadījumu skaits, kas pārsvarā bijuši saistīti ar pārmērīgas alkohola lietošanas gadījumiem. Ikdienā izsaukumu skaits diennaktī NMP dienesta brigādēm ir mazāks par 1000, skaidroja Bukša.

"Kā ir atzinuši mediķi no reģioniem, izsaukumu skaits gandrīz divas reizes pārsniedzis to skaitu, kas vidēji ir ikdienā. Mediķi atzīst, ka vairums izsaukumu bijuši saistīti ar nespēju saprātīgi lietot alkoholiskos dzērienus," sacīja Bukša.

Līgo vakarā NMP dienesta brigādes saņēmušas aptuveni 10 izsaukumus, kas bijuši saistīti ar lekšanu pāri ugunskuriem. "Tie pārsvarā bija galvas, kāju, pēdu vai plaukstu apdegumi, kas gūti lecot pāri vai iekrītot ugunskurā. Diemžēl visi šie gadījumi bija saistīti ar pārmērīgu alkohola patēriņu. Vienā gadījumā ugunskurā iekrita un uzsprāga pretodu aerosola baloniņš, kā rezultātā traumas guva divi cilvēki," informēja Bukša.

Viņa piebilda, ka šajā diennaktī nav bijuši NMP dienesta brigāžu izsaukumi uz smagiem ceļu satiksmes negadījumiem, taču ir bijuši izsaukumi, kad satiksmes dalībnieki guvuši traumas nelielos negadījumos, kurus izraisījusi alkohola lietošana. "Pārsvarā tie ir bijuši velosipēdisti vai motociklisti, kas reibumā krituši un guvuši lūzumus vai sasitumus," skaidroja Bukša.

Viņa arī piebilda, ka daudzi izsaukumi bijuši saistīti ar sadzīviskiem strīdiem un attiecību skaidrošanas, ko izraisījusi alkohola lietošana. "Pārsvarā tās bija kautiņos radušās traumas, ir bijuši gadījumi, kad kautiņos lietoti naži un ar tiem radītas traumas," sacīja Bukša.

"Līgo svētki ir beigušies taču priekšā vēl ir garas brīvdienas, tāpēc NMP dienests ļoti cer, ka cilvēki būs piesardzīgi, ierobežos alkohola patēriņu un negūs traumas. Tomēr, ņemot vērā brīvdienu garumu, var vēl būt dažādi traumatisma gadījumi," piebilda Bukša.