Puse Latvijas jauniešu smēķē

© F64

Latvijā smēķē puse (50 %) jauniešu 18 – 24 gadu vecumā, turklāt 28 % no viņiem smēķē regulāri, liecina jaunākais "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss".

''Cilvēki iecienījuši gan košļājamās gumijas, gan plāksterus un aerosolus."

Savukārt visretāk šī atkarība raksturīga vecākai paaudzei jeb iedzīvotājiem 55 - 74 gadu vecumā, kuru vidū nesmēķē un no piesmēķētas vides izvairās 59 % respondentu.

Latvijas Narkologu asociācijas vadītāja, narkoloģe Astrīda Stirna atzīst, ka smēķēšana jauniešu vidū Latvijā ir aktuāla problēma. Kad jaunietis cieš no atkarības, būtiski ir saprast iemeslus - tās var būt psihoemocionālas dabas problēmas - iespējams, ka jauno cilvēku kaut kas nomāc, viņš ar šiem pārdzīvojumiem netiek galā, tāpēc glābiņu meklē nomierinošās vielās, šajā gadījumā tā ir cigarete. Bieži jaunieši sāk smēķēt bara instinkta vadīti - sekojot vienaudžu piemēram, un dažkārt bērns atkārto ģimenē novēroto, - redz, ka vecāki vai brāļi / māsas smēķē, un rīkojas tāpat, pauž eksperte. Novērots, ka jauniešu vidū ar smēķēšanu biežāk aizraujas meitenes - tas varētu būt skaidrojams ar to, ka meitenes vēlas "neatpalikt" no pretējā dzimuma vienaudžiem.

"Smēķēšanas atmešana kļūst arvien aktuālāka - pēdējo trīs gadu laikā aptiekās palielinājies pieprasījums pēc dažādiem pretsmēķēšanas līdzekļiem. Cilvēki iecienījuši gan košļājamās gumijas, gan plāksterus un aerosolus," stāsta aptieku tīkla "Apotheka" valdes loceklis Jānis Kūliņš.

Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".