Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vairums rīdzinieku balsotu par homoseksuāliem deputātu kandidātiem; vismazāk - Latgalē

© F64

Vislielākais homoseksuālu deputātu kandidātu atbalstītāju skaits dzīvo Rīgā (66 %), mazākais – Kurzemē (30 %) un Latgalē (24 %). Visliberālākā attieksme pret homoseksuālām personām nākamās Saeimas partiju sarakstos ir Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem (75 %).

Vishomofobiskāk noskaņoti cilvēki vecumā no 55 līdz 63 gadiem.

Atbalstītāju skaits daudz neatpaliek arī vecuma kategorijā no 25 līdz 34 gadiem (68 %). Vishomofobiskāk noskaņoti cilvēki vecumā no 55 līdz 63 gadiem (49 %) un no 64 līdz 75 gadiem (50 %), liecina SKDS pētījuma centra pēc www.pride.lv pasūtījuma veiktie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Ja salīdzina homoseksuālu deputātu kandidātu atbalstītājus pēc sarunvalodas viņu ģimenēs, tad redzams, ka latviski runājošie ir pozitīvāk noskaņoti (66 %). Krieviski runājošo vidū savu viedokli balsot par sev simpātisku partiju arī tad, ja atklātos, ka tajā kandidē homoseksuāls deputātu kandidāts, nemainītu vien 47 % aptaujāto. Tāpat atbalstītāju vidū ir tā Latvijas iedzīvotāju daļa, kuriem ir augstākā izglītība, vidēji augsti un augsti ienākumi, un darbs privātajā sektorā.

Uz aptaujas jautājumu, kāda būtu Jūsu attieksme pret kandidātiem, par kuriem īsi pirms Saeimas vēlēšanām uzzinātu, ka viņi ir homoseksuāli, 66,5 % aptaujāto atbildēja, ka lēmumu likt kandidātam plusiņu vai izsvītrot kandidātu neietekmētu ziņas par deputāta kandidāta seksuālo orientāciju; ne pieliktu plusiņu, ne izsvītrotu 11,5 %; homoseksuālo kandidātu nosvītrotu 10,8 %; homoseksuālam kandidātam pieliktu plusiņu 1,7 %; grūti pateikt - 9,5 % aptaujāto.