Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Par godu pāvesta vizītei, mācītāji aizvadījuši lūgšanu zīmju valodā

© F64

Par godu pirmajai Starptautiskajai zīmju valodu dienai 23.septembrī un pāvesta Franciska Latvijas vizītei dienu vēlāk Latvijas Nedzirdīgo savienība (LNS) sagatavojusi video, kurā Latvijas mācītāji vienojušies lūgšanā zīmju valodā un kurā septiņu dažādu kristiešu konfesiju mācītāji skaita Tēvreizi latviešu zīmju valodā.

''Tieši ar zīmju valodu nedzirdīgs vai vājdzirdīgs cilvēks kļūst par vienotās sabiedrības locekli.''

Starptautiskā zīmju valodu diena visā pasaulē 23.septembrī tiks atzīmēta pirmoreiz, jo tikai pagājušā gada 19.decembrī par šādas atzīmējamās dienas ieviešanu nobalsoja ANO Ģenerālā asambleja.

Daudz plašāku ievērību Latvijā izpelnījies notikums dienu vēlāk - pāvesta Franciska viesošanās, kas ir īpašs notikums visu konfesiju kristiešiem, to vidū arī nedzirdīgajiem, kuri pārstāv dažādas kristīgās konfesijas. Tāpēc LNS sagatavojusi īpašu video.

Tēvreizi latviešu zīmju valodā skaita mācītāji no septiņām dažādām kristiešu konfesijām, kurām pieder Latvijas nedzirdīgie: Cēsu Romas katoļu draudzes prāvests Ronalds Melkers, Rīgas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Ingus Dauksts, Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes mācītājs tēvs Nikolajs Vasiļjevs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskapa vietnieks Edgars Godiņš, Septītās dienas adventistu Rīgas 1. draudzes palīgmācītāja Vineta Laudurga, Rīgas Evaņģēliskās Vasarsvētku draudzes “Cerība” mācītājs Jānis Sadovskis un Latvijas Apvienotās metodistu baznīcas Rīgas 1. draudzes studentu lokālmācītāja Anna Dobele. Tēvreizi zīmju valodā viņi apguvuši gan ar video starpniecību, gan klātienē.

LNS viceprezidente Inese Immure uzsvēra, ka ar šo projektu Nedzirdīgo savienība vēlas atgādināt sabiedrībai, ka zīmju valoda ir pilnvērtīga valoda ar bagātu zīmju krājumu, kurā var izteikties par daudzveidīgām tēmām. "Tieši ar zīmju valodu nedzirdīgs vai vājdzirdīgs cilvēks kļūst par vienotās sabiedrības locekli, saņemot tieši tādu pašu informācijas daudzumu kā cilvēki, kas informāciju sadzird. Latviešu zīmju valoda, kas ir dzimtā valoda apmēram 2000 cilvēkiem, ir pilntiesīga valoda, kas ir nedzirdīgo cilvēku identitātes un kultūras pamatā un bagātina Latvijas kopējo kultūru," uzsvēra Immure.

Starptautiskā zīmju valodu diena ievadīs ikgadējo Starptautisko nedzirdīgo nedēļu, kura ar devīzi "Ar zīmju valodu ikviens iekļaujas sabiedrībā" visā pasaulē norisināsies no 24. līdz 30.septembrim. Tās laikā īpaši uzsvērts arī informācijas pieejamības jautājums, jo nedzirdīgajiem nepieciešama pieeja informācijai, bet to var nodrošināt tikai ar tulkojumu zīmju valodā vai subtitriem.