SVARĪGI! Kas jāzina pāvesta vizītes pasākumu apmeklētājiem?

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Par pulcēšanos: uz pasākumiem Rīgā un Aglonā jāpulcējas laikus. Jārēķinās, ka, piemēram, laukumā pie Rīgas pils visiem interesentiem var nebūt vietas. Svētajai misei Aglonā reģistrējušies 32 000 cilvēku, bet, iespējams, uz Aglonu dosies vēl daudzi citi, kas būs to izlēmuši pēdējā mirklī. Gan Rīgā, gan Aglonā pāvests pārvietosies «papamobilī» – iespējami tuvu cilvēkiem.

Ieiešana Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā 24. septembrī sāksies no pulksten 9. Tas nenozīmē, ka laukumā noteikti jābūt ne vēlāk kā pulksten 9. Tomēr apmeklētāji tiek aicināti ierasties līdz pulksten 14, lai varētu veikt drošības pārbaudes. Apmeklētājiem jārēķinās, ka iekļūšanai savos sektoros pie vārtiem var veidoties rindas. Lūgums bez vajadzības neatstāt savu sektoru un bazilikas sakrālo laukumu, bet, ja apmeklētājs būs izgājis ārpus teritorijas, tad atgriežoties viņam atkārtoti jāveic drošības kontrole. Virzienu uz sektoru norādīs brīvprātīgie.

Ieiešana notiks caur vārtiem nr. 1., 2., 4., 5., 6.

Cilvēkiem ar kustību traucējumiem paredzēti vārti nr. 3. Viņus sagaidīs brīvprātīgie palīgi un pavadīs uz vietām.

Lūgums paņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu.

Aglonā būs aizliegts ienest: lietussargus, stikla taru (pudeles, burkas, traukus u.c.), lielgabarīta lietas vai somas (ietilpībai jābūt ne lielākai par 5 litriem), termosus, karogus vai plakātus, alkoholu, narkotiskās un psihotropās vielas, taures, svilpes, bungas un citas skaņas pastiprinošas ierīces, radio raidītājus un uztvērējus, portatīvos pašbilžu rokas statīvus, ieročus un pašaizsardzības ierīces (t.sk. šķēres un nažus), lidojošus priekšmetus, pirotehnikas izstrādājumus, sporta inventāru, ugunsnedrošas, sprādzienbīstamas, ķīmiskas un bioloģiskas vielas, lāzeriekārtas, jebkuru citu priekšmetu, kas var radīt apdraudējumu vai traucējumu.

Aglonā drīkst un ieteicams ņemt līdzi: lietusmēteli, piemērotu apģērbu vēsākam laikam, plastmasas pudelēs pildītu ūdeni, bet ne lielāku tilpumu par 2 l, sviestmaizes, nelielu saliekamo krēsliņu (salocītā veidā ne lielāku par 56 cm), rožukroni, nepieciešamos medikamentus.

Vecākiem attiecībā uz mazu bērnu ratiņiem nekādi ierobežojumi nav uzlikti.

Cilvēkiem ar veselības problēmām: ja ir hroniska saslimšana, noteikti vajadzētu ielikt somā sev nepieciešamos medikamentus - gan ikdienā lietojamos, gan krīzes brīdim paredzētos. Ja saslimšanai tās paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, ieteicams apģērba kabatā ievietot zīmīti, kurā norādīts vārds, uzvārds un saslimšana. Aglonā dežurēs vairāk nekā 100 mediķu, medicīniskās palīdzības punkti būs īpaši atzīmēti.

Autostāvvietas un transporta kustības ierobežojumi Aglonā: no 22. līdz 25. septembrim Aglonas teritorijā būs ierīkotas autostāvvietas svētceļnieku vieglajām automašīnām un autobusiem. Kopumā paredzētas 18 auto novietņu vietas, no kurām lielākā daļa ir pavisam tuvu Aglonas bazilikai. Satiksmes ierobežojumi Aglonā un tās apkaimē: transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt Krāslavas ielā, Jaudzemu ielā, Tartakas ielā, Somersētas ielā, Dagdas ielā, Jaunaglonas ielā, Aglonā; uz autoceļa Jaunaglona-Aglona (V745) abās pusēs; uz autoceļa Krāslava-Preiļi-Madona (P62) posmā no Rutuļiem līdz Aglonas bazilikai.

Virzienā no Rīgas pa Daugavpils šoseju (A6) ceļu būvdarbi notiek: posmā no Dzelmēm līdz Jaunjelgavai, šo remontdarbu posmu var apbraukt, braucot pa Tīnūžu-Kokneses šoseju (P80); Pļaviņās notiek Rīgas ielas pārbūve, šo remontdarbu posmu var apbraukt, neiebraucot Pļaviņās, bet turpinot ceļu pa Daugavpils šoseju; Preiļos remontdarbi notiek uz Rīgas un Brīvības ielām; no Preiļiem sākas arī autoceļa Krāslava-Preiļi-Madona (P62) posma no Preiļiem līdz Bašķiem pārbūve, būvdarbu posmu var apbraukt caur Feimaņiem līdz Rēzeknes-Daugavpils šosejai (A13) vai caur Nīcgali un Špoģiem pa autoceļu Višķi-Nīcgale (P64).

Par autobusu un vilcienu satiksmi.

A/s Pasažieru vilciens 24. septembrī nodrošinās vairākus papildu vilcienus, ar kuriem varēs ērti nokļūt no Rīgas uz pāvesta Franciska Svēto misi Aglonas sanktuārijā un atpakaļ. Uz Aglonu šajā dienā tiks norīkoti trīs īpaši vilcieni, kuri kursēs dienas pirmajā pusē, lai visi interesenti laikus nokļūtu notikuma vietā pirms Svētās mises sākuma. Apmeklētāju ērtībām nokļūšanai galamērķī vilcienu kursēšanas grafikam tiks pielāgoti autobusu reisi no un uz Aglonas dzelzceļa staciju.

Brauciens ar autobusu no Aglonas stacijas līdz Aglonas autoostai un pēc Svētās mises atpakaļ ir iekļauts vilciena biļetes cenā. Autobusā būs derīga tikai tā biļete, kas būs nopirkta attiecīgajam vilcienam. Ieteicams Aglonas stacijā autobusos pārkāpt desmit minūšu laikā. Atpakaļceļā no Aglonas stundu pirms vilciena atiešanas autobusi būs autoostā.

24. septembrī paredzēti vairāki papildu autobusi maršrutā uz un no Aglonas. Autobuss no Rīgas Starptautiskās autoostas izbrauks pulksten 9.30, un pasažieriem būs iespēja iekāpt arī pieturvietā Tirdzniecības centrs Dole, Ogres šoseja, Aizkraukles stacija, Jēkabpils (Kurzemes iela) un Preiļu autoosta, savukārt no Aglonas tas izbrauks pulksten 19.45 un apstāšanos veiks tajās pašās pieturvietās. Papildu autobusi paredzēti arī no Daugavpils, Rēzeknes, Preiļiem un Jēkabpils.

Informācija par autobusu un vilcienu satiksmi pieejama mājaslapā https://pavestslatvija2018.lv/.

Biļetes var iegādāties iepriekšpārdošanā: mājaslapā www.pv.lv, mobilajā lietotnē, kā arī biļešu kasēs. Pasažieri vilciena biļetes var arī iepriekš rezervēt, zvanot pa tālruni uz 90001222 (maksa par zvanu ir 0,52 EUR/min ar PVN) katru dienu no pulksten 7 līdz 19. Rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 45 minūtes pirms vilciena atiešanas.

Turpceļā uz reisiem (izņemot vilcienu ar atiešanas laiku no Rīgas pulksten 7.40) biļetes būs iespējams iegādāties tikai līdz Aglonai, savukārt atpakaļceļam - visos minētajos reisos - tikai no Aglonas līdz vajadzīgajam galamērķim.

Nakts transports Rīgā: atgriežoties Rīgā, uzņēmums Rīgas satiksme nodrošinās papildu trolejbusus un autobusus. Tomēr uz visiem Rīgas mikrorajoniem nakts transports netiks nodrošināts.

Svarīgākais