Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Uz automātisku nodokļu atmaksu vēl jāgaida

© pixabay.com

Atbalstot sabiedrības iniciatīvu par automātisku pārmaksāto nodokļu atmaksu, Saeima uzdevusi Ministru kabinetam izstrādāt regulējumu, lai iedzīvotājiem automātiski varētu atmaksāt pārmaksātos nodokļus. Diemžēl līdz šīm pārmaiņām ir jāgaida vēl vismaz trīs gadi.

Lai atgūtu no valsts pārmaksātos nodokļus, iedzīvotājiem Valsts ieņēmumu dienestā ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Ja kāds par to nav informēts vai kaut kādu iemeslu dēļ to nevar izdarīt, tad pārmaksātie nodokļi paliek valstij. Iedzīvotājiem ērtāk un godīgāk būtu tad, ja pārmaksātie nodokļi atgrieztos iedzīvotāju maciņos automātiski. Iniciatīva par automātisku pārmaksāto nodokļu atmaksu Saeimā iesniegta šā gada aprīlī, un to parakstījuši 10 142 Latvijas pilsoņi. Iniciatīvas autore Ludmila Andrejeva uzskata, ka ir jādod iespēja saņemt pārmaksātos nodokļus arī tiem iedzīvotājiem, kuri neizprot, viņasprāt, sarežģīto dokumentu aizpildīšanas sistēmu, nelieto internetbankas un nav ieguvuši augstāko juridisko/ekonomisko izglītību, tomēr strādā un maksā nodokļus.

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka līdz šā gada 13. septembrim iedzīvotājiem atmaksāti 132 miljoni eiro.

L. Andrejeva mudina apzināt un apkopot arī to iedzīvotāju datus, kuri līdz noteiktam datumam nav pieteikušies pārmaksāto nodokļu atgūšanai, un pārskaitīt pārmaksātos nodokļus uz šo iedzīvotāju darba devējam norādītajiem kontiem. Iniciatīvas autore ir pārliecināta, ka šādu pārmaiņu rezultātā tiks aizsargāti un materiāli papildus atbalstīti «mazāk izglītoti cilvēki, kuriem nav iespējas un laika iedziļināties sarežģītās sistēmas niansēs».

Normatīvie akti valdībai ir jāsagatavo nākamo divu gadu laikā - tas ir, līdz 2021. gada 1. janvārim. Līdz tam laikam ir jābūt izstrādātiem arī iespējamiem tehniskiem risinājumiem valsts pārvaldes iestāžu informācijas sistēmu salāgošanai, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) iedzīvotājiem varētu nodrošināt pārmaksāto nodokļu automātisku atmaksu. 2020. gadā paredzēta VID elektroniskās sistēmas uzlabošana.

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvji iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē apliecināja, ka VID būtu gatavs izmaksāt pārmaksātos nodokļus saistībā ar izdevumiem par ārstniecību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem partijām, ja nepieciešamie dati būs pieejami elektroniski un tos būs iespējams automātiski apstrādāt.

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka līdz šā gada 13. septembrim iedzīvotājiem atmaksāti 132 miljoni eiro. Savukārt tādas informācijas, cik iedzīvotāju nav izmantojuši iespēju atgūt nodokļus un par kādām summām, VID rīcībā neesot.