Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijai simtgadē dāvina tīru jūras piekrasti

© Publicitātes foto

Vēl tikai divas nedēļas nogales norisināsies simtgades iniciatīva “Piekrastes Tīrrade” – 22. septembrī tiks sakopta Engures, Carnikavas, Saulkrastu un Limbažu novada piekraste, savukārt pēdējā mēneša sestdienā - 29. septembrī – Latvijai tiks uzdāvināta tīra Jūrmalas un Rīgas piekraste.

To laikā 341 dalībnieku sakopa gandrīz 148 km garu teritoriju, savācot 317 maisus atkritumu.

Lai piedalītos iniciatīvā, organizatori aicina reģistrēt dalību www.tirrade.lv.

Trešajā “Piekrastes Tīrrades” sestdienā, 15. septembrī, darbi norisinājās Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novadā. To laikā 341 dalībnieku sakopa gandrīz 148 km garu teritoriju, savācot 317 maisus atkritumu. No tiem 183 maisos - plastmasas atkritumi. Kā norāda iniciatīvas rīkotāji, atrasto atkritumu daudzums liecina, ka mūsu piekrastei šāda veida palīdzība ir ļoti nepieciešama un, visticamāk, biežāk, nekā reizi gadā.

Organizatori izsaka pateicību visiem, kas līdz šim ir atbalstījuši iniciatīvu - šobrīd tie ir vairāk nekā 1000 cilvēki - un cer, ka pēdējos divos posmos atbalstītāju skaits tikai pieaugs. Kā zināms, saskaņā ar kampaņas “Mana jūra” datiem, vairākas Engures novada un Rīgas pludmales netīrāko pludmaļu topā ieņēma salīdzinoši augstas vietas, tāpēc palīdzīgu roku nebūs par daudz.

Tāpat arī organizatori lūdz cilvēkus būt vērīgiem un ziņot, ja pēc “Piekrastes Tīrrades” darbiem nav savākti atkritumu maisi. Iniciatīvai ir vienošanās ar piekrastes pašvaldībām, ka tās nodrošinās šāda veida atbalstu. Savlaicīga ziņošana palīdz novērst atkritumu vēlreizēju nonākšanu atpakaļ vidē - jo savlaicīgi nesavāktus maisus vējš var ieputināt smiltīs, tie var tikt ieskaloti jūrā vai arī tos var saplēst dzīvnieki vai putni.

“Piekrastes Tīrrade” ir viena no simtgades iniciatīvām; tās laikā dalībnieki tiek aicināti sakopt visu 500 km garo mūsu jūras piekrasti. Iniciatīvas autori ir Vides izglītības fonds un kampaņa “Mana jūra”.