Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Varētu būt gadījumi, kad VID bez piekrišanas publisko informāciju par nodokļu maksātāju

© Emīls Desjatņikovs, F64 Photo Agency

Atsevišķos gadījumos Valsts ieņēmumu dienestam (VID) varētu būt tiesības publiskot informāciju par nodokļu maksātāju bez tā piekrišanas, paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie un saskaņošanai nodotie grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām.

FM skaidroja, ka ar likuma grozījumiem paredzēts uzlabot nodokļu administrēšanas procesu, mazinot nodokļu maksātāju administratīvo slogu, kā arī veicināt sabiedrības līdzdalību un informācijas atklātību.

Ar likuma grozījumiem rosināts veikt izmaiņas konfidencialitātes regulējumā, paredzot konfidencialitātes pienākumu attiecināt arī uz personām, kas iekļautas darba grupās un konsultatīvās padomēs.

Tāpat plānots noteikt VID tiesības publiskot informāciju par nodokļu maksātāju bez tā piekrišanas. Piemēram, veicot dokumentu publisku paziņošanu fiziskai personai bez deklarētās dzīvesvietas adreses.

Emīls Desjatņikovs, F64 Photo Agency

Tāpat VID varētu publiskot informāciju par nodokļu maksātāju bez tā piekrišanas gadījumos, kad nodokļu maksātājs publiski izplatījis nepatiesus faktus par nodokļu administrācijas veiktajiem nodokļu administrēšanas vai nodokļu kontroles pasākumiem. VID arī varētu publiskot šādu informāciju, sniedzot informāciju nodokļu maksātājiem par tā darījuma partneriem, kuri saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju ir atzīstami par riskantiem.

Likuma grozījumi arī paredz veikt izmaiņas deklarāciju iesniegšanas kārtībā, nosakot, ka fiziskajām personām, kas nav saimnieciskās darbības veicējas, turpmāk būs pienākums iesniegt deklarācijas elektroniska dokumenta veidā.

Likuma grozījumi arī paredz iespēju nodokļu maksātajiem iesniegt banku garantijas nodokļu parādu saistību pastiprināšanai.