Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vienādas kvalitātes produkti visā Eiropā – plāns ir, vai būs rezultāts?

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Eiropas Parlaments (EP) plenārsēdē apstiprināja Iekšējā tirgus un patērētāju komitejas ziņojumu par divējādas kvalitātes produktiem Eiropas Savienības vienotajā tirgū. Produkti, kuru iepakojums ir identisks, bet saturs un kvalitāte – atšķirīga, vairs nedrīkstēs atrasties veikalu plauktos. Tādā veidā tikšot panākts, ka Austrumeiropas valstīs novērotā preču kvalitātes atšķirība tiks izskausta. Tiesa, pagaidām nav iedarbīgu instrumentu šī mērķa sasniegšanai.

Vairākās ES dalībvalstīs, galvenokārt Centrāleiropā un Austrumeiropā, veiktu pārbaužu un pētījumu rezultāti ir pierādījuši, ka vienotajā tirgū ar to pašu zīmolu tiek reklamēti un izplatīti atšķirīga sastāva un kvalitātes produkti. ES dalībvalstīs vairāku gadu garumā veiktās pārbaudēs atklāts, ka viena zīmola zivju pirkstiņos atšķiras zivs daudzums, maizē ir mazāk rupja maluma miltu, apelsīnu dzērienā nav apelsīnu. Atšķirības konstatētas ne tikai pārtikas produktos - zivju pirkstiņos, šķīstošajās zupās un šķīstošajā kafijā vai atspirdzinošajos dzērienos -, bet arī tīrīšanas līdzekļos, kosmētikā, tualetes piederumos un zīdaiņiem paredzētos produktos.

Lai atklātu un izskaustu produktu divējādo kvalitāti, deputāti pieņemtā rezolūcijā rosina īstenot vairākus pasākumus ES un nacionālā līmenī, tajā skaitā atvieglot ātru pārrobežu sadarbību un datu apmaiņu par iespējami neatbilstīgiem produktiem; izstrādāt kopēju pārbaužu metodiku, lai iegūtu uzticamus un salīdzināmus datus, kā arī lai pārliecinātos par divējādās kvalitātes izplatību; pārbaužu rezultāti publicējami visās ES oficiālajās valodās publiski pieejamā datubāzē un izanalizējami ne vēlāk kā 2018. gada beigās.

EP deputāte Inese Vaidere, kura aktīvi strādājusi pie šī ziņojuma tapšanas, norāda, ka nepieciešamas arī likumdošanas izmaiņas, jo paļauties vien uz ražotāju godprātību nevar.

«Ziņojumā esam iekļāvuši aicinājumu Eiropas Komisijai izmainīt Negodīgas komercprakses direktīvu, pievienojot tajā punktu, kas nosaka, ka produktu reklamēšana kā vienādu dažādās ES dalībvalstīs, kamēr patiesībā sastāvs atšķiras, ir maldinoša komercprakse,» skaidro EP deputāte.

Aktualizējoties duālās pārtikas jautājumam ES, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pērn veica 41 produkta (38 pārtikas produktu un trīs dzīvnieku barības) paraugu pārbaudes, lai konstatētu, vai Latvijā tirgotie produkti atšķiras no tāda paša zīmola produktiem, kas ir nopērkami ārzemēs. PVD analīzes liecināja, ka 29 produktos tika konstatētas atšķirības, kuras, pēc PVD secinājuma, bija nebūtiskas.

Tajā pašā laikā Čehija, Slovākija un Ungārija, kurās arī tika veikti šādi pētījumi, pārbaudot aptuveni 30 produktu paraugus, secināja pretējo - atšķirības ir būtiskas.

Amatpersonas pieļauj, ka šādus dažādus secinājumus dalībvalstis ieguvušas, jo katra izmantojusi savu metodoloģiju pētījumu veikšanā.

Jāpiebilst, ka 2017. gadā I. Vaidere panāca 0,8 miljonus eiro no Eiropas Savienības budžeta, lai Eiropas Komisija veiktu pētījumu, kas izstrādā metodiku un salīdzina pārtikas produktu kvalitāti dažādās ES valstīs. Pētījuma rezultāti tiek gaidīti līdz gada beigām. Šogad deputāte ir iesniegusi prasību pēc papildu finansējuma 0,7 miljonu eiro apjomā, lai pētījumu paplašinātu, tajā iekļaujot arī nepārtikas preces, par kuru zemāku kvalitāti nereti ir saņēmusi sūdzības no iedzīvotājiem.

Vaidere un citi ES deputāti uzsver, ka patērētāju izvēle nebūtu jāizmanto kā aizbildinājums tam, lai pazeminātu kvalitāti vai dažādos tirgos piedāvātu atšķirīgas kvalitātes produktus. Viņi atgādina, ka uzņēmumiem ir atļauts laist tirgū un pārdot preces ar atšķirīgu sastāvu un īpašībām, tikai pamatojoties uz leģitīmiem faktoriem, ar nosacījumu, ka pilnībā tiek ievēroti ES tiesību akti.

Deputāti aicina ražotājus apsvērt iespēju uz iepakojuma attēlot logotipu, kas norādītu, ka tā paša zīmola produkta saturs un kvalitāte visās dalībvalstīs ir vienādi.

Paredzams, ka novembrī EP Iekšējā tirgus komiteja balsos par likumdošanas priekšlikumu, ar kuru tiktu grozīta Negodīgas komercprakses direktīva.

Priekšlikumi dubultstandartu apkarošanai

* Ātra datu apmaiņa starp dalībvalstīm par iespējami neatbilstīgiem produktiem;

* Divējāda kvalitāte tiktu definēta kā aizliegta komercprakse

* Uz precēm izvietojams viens preču logo visā ES, kas norādītu, ka tā paša zīmola produkta saturs un kvalitāte visās dalībvalstīs ir vienādi

Viedokļi

Inese Vaidere, EP deputāte no Latvijas:

- Esmu pārliecināta, ka jau drīzumā mēs Latvijā varēsim baudīt līdzvērtīgas kvalitātes pārtikas produktus Rietumeiropā nopērkamajiem. Eiropā nedrīkst būt diskriminācija, jo visiem patērētājiem ir vienādas tiesības uz piekļuvi augstas kvalitātes precēm. Ja šis princips netiek ievērots, tad var tikt nopietni apdraudēta vienotā tirgus darbība un patērētāju uzticība tam. Nevaram pieņemt, ka dažādas kvalitātes produkti tiek tirgoti ar vienādām preču zīmēm. Tādēļ tas, ko gaidām no ražotājiem, ir pārtraukt maldināt patērētājus. Ja produktam ir vienāds iepakojums, tad arī tā sastāvam ir jābūt tieši tādam pašam

Olga Sehnalova, EP deputāte no Čehijas:

- Patērētāji vairākās valstīs sūdzas, ka, iegādājoties viena un tā paša zīmola preci, saņem citas kvalitātes preci. Divējādas kvalitātes produkti mazina cilvēku uzticēšanos ES vienotajam tirgum, tāpēc šai problēmai nepieciešams ES līmeņa risinājums. Ja produkts - dzēriens, kosmētika, tīrīšanas līdzeklis - atšķiras, kaut gan iepakojums ir identisks, tā būtu uzskatāma par negodīgu komercpraksi. ES nevar būt ne otrās šķiras produktu, ne patērētāju.