Mediķi aicina Jāņos ēst svaigu pārtiku, uzmanīties no ērcēm un lietot prezervatīvus

Lai Līgo svētki sagādātu tikai patīkamas emocijas un veselības problēmas netraucētu izbaudīt svētkus, Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti atgādina par piesardzības pasākumiem gada garākās dienas un īsākās nakts svētku laikā.

Iegādājoties pārtikas produktus, pārliecinieties, vai ēdiens ir svaigs – tam nav slikta smarža, garša, nav beidzies derīguma termiņš. Pārtikas produkti, kuru lietošanai un uzglabāšanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju produkti, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti produkti vai pusfabrikāti. Lietojot uzturā nekvalitatīvus pārtikas produktus, var inficēties ar pārtikas toksisko infekciju jeb saindēšanos ar pārtiku, salmonelozi, dizentēriju un citām infekcijām. Gatavojot gaļu, zivis un arī vistu, atcerieties, ka tikai kārtīgi izcepta (sagatavota) gaļa pasargās no saslimšanas. Tāpat jāatceras, ka ir svarīgi pagatavoto ēdienu uzglabāt piemērotā temperatūrā, lai tas nebojātos.

Ja pēc ēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, ir jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.

Par regulāru roku mazgāšanu, it īpaši pirms ēšanas, nepieciešams atcerēties arī brīvā dabā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota.

Dodoties svinēt svētkus pie dabas, atcerieties, ka ērču aktivitāte joprojām ir augsta. Bieži vien cilvēki maldīgi domā, ka ērces sastopamas tikai mežos un krūmājos, taču inficētās ērces ir sastopamas arī pilsētas parkos, piemājas dārzos un tās var pārnēsāt mājdzīvnieki. Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu, tādēļ bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze/krekls jāliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. No ērcēm jāuzmanās arī nesot mājās jāņuzāles.

Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var iespiest Laima slimības baktērijas. Kā pareizi noņemt ērci? Vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā neizmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas. Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa tām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā. Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt – jādodas pēc palīdzības uz tuvāko medicīnas iestādi. Pret ērču encefalītu nevakcinētiem cilvēkiem pēc iespējas ātrāk jādodas pie ārsta, kurš ieteiks nepieciešamos profilakses pasākumus.

Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darba laika to izdarīs Uzņemšanas nodaļas dežurpersonāls.

Līgo svētki saistās ar vēl kādu tradīciju – papardes zieda meklēšanu. Tādēļ Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti norāda – dodoties meklēt papardes ziedu, jāpatur prātā, ka prezervatīvi ir vienīgais līdzeklis, kas ne tikai pasargā no nevēlamas grūtniecības, bet arī no inficēšanās ar seksuāli transmisīvajām slimībām, tajā skaitā HIV/AIDS.