Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pabeigta patvēruma meklētāju pārvietošanas programma; Latvijā uzņemtas 374 personas

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Latvija pabeigusi savulaik plaši apspriesto patvēruma meklētāju pārvietošanas programmu, kopumā no Eiropas dienvidiem uzņemot 374 personas, norādīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Pagājušā gada septembrī apritēja noteiktais divu gadu termiņam patvēruma meklētāju kvotas izpildei. Eiropas Savienības (ES) pārvietošanas programmā Latvija 2015.gadā solidāri ar citām ES dalībvalstīm apņēmās divu gadu laikā pārvietot 531 personu - no Grieķijas, Itālijas un Turcijas bēgļu nometnēm. Līdz pagājušā gada septembrim Latvija bija uzņēmusi 346 patvēruma meklētājus. Jau pērn septembrī PMLP un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) paziņoja, ka darbs pie saistību izpildes turpināsies, neskatoties uz noteiktā termiņa beigām un vēl šī gada sākumā uz Latviju pārvesti kārtējie patvēruma meklētāji.

Tagad PMLP aģentūrai LETA skaidroja, ka 2015.gadā pieņemtie divi ES Padomes lēmumi, kas paredzēja ES dalībvalstīm solidāri pārvietot patvēruma meklētājus ir beiguši savu darbību, un turpmāka personu pārvietošana ir īstenojama atbilstoši divpusējiem valstu līgumiem.

Atbilstoši ES pārvietošanas programmai uz Latviju kopumā pārvietotas 374 personas, līdz ar to izpildīti 70% no saistībām, kuras solidāri uzņēmās Latvija.

Jau iepriekš vēstīts, ka patvēruma meklētāju galvenās izcelsmes valstis bija Sīrija un Eritreja. Tāpat iepriekš izskanējis, ka lielākā daļa patvēruma meklētāji pametuši Latviju pēc bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanas.

PMLP skaidroja, ka turpmāka uzņemšana ir iespējuma tikai un vienīgi saskaņā ar Patvēruma likumu, kas nosaka, ka Ministru kabinets pieņem lēmumus un pauž Latvijas valsts nostāju ES institūcijās, pamatojoties uz Saeimas lēmumu. Šobrīd jaunas pārvietošanas procedūras nav plānots sākt.

Iekšlietu ministrija jau iepriekš dažādos formātos paziņojusi, ka Latvija joprojām saglabā pozīciju, ka ES dalībvalstu dalība jebkādos patvēruma meklētāju pārvietošanas pasākumos var tikt īstenota tikai uz brīvprātības pamatiem.