Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bērniem vēža pacientiem palīdz ziedojumi

© pixabay.com

Divsimt bērniem gadā ir nepieciešama ārstniecība vai izmeklējumi ārpus Latvijas, kas netiek apmaksāti no valsts budžeta un ar ziedotāju atbalstu bērniem šo ārstēšanos nodrošina Bērnu slimnīcas fonds. Pateicoties ziedotājam, uz klīniku Vīnē, Austrijā, dosies 12 gadus vecais Ričards, lai turpinātu ārstēšanos no ļaundabīga audzēja.

«Bērnu slimnīcas fonds pašlaik apmaksā Ričardam jau trešo ķīmijterapijas kursu, sedzām izdevumus arī par konsultāciju Austrijā, taču ārstniecībai nepieciešamā summa bija tik liela, ka bez citu atbalsta mēs nevarētu puikam palīdzēt,» stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. Ričarda ārstēšanai Austrijā pirmajiem sešiem mēnešiem nepieciešami 70 000 eiro. Aicinājumam palīdzēt zēnam atsaucās uzņēmums Repharm, kas kopš 2017. gada īsteno programmu onkoloģijas vēža pacientu atbalstam, nodrošinot PET/CT izmeklējumus limfomas pacientiem, jo valsts tikai šogad sāka apmaksāt šīs pārbaudes daļai pacientu.

«Ziedojums Ričardam un viņa ģimenei ir sniedzis cerību un reālu iespēju uz atveseļošanos, jo, paliekot Latvijā, prognozes izdzīvošanai bija ļoti sliktas. Arī laikam šajā gadījumā ir milzīga nozīme, tagad ārstniecību Austrijā Ričards varēs uzsākt jau 17. septembrī. Šis ir lielisks piemērs, kad rūpes par bērnu un bērna veselība ir prioritāte, kas atspoguļojas pavisam reālos darbos,» sacīja L. Dambiņa.

Ričarda mamma Inta, kurai tik ātri iegūtā palīdzība bija pozitīvs šoks, pastāstīja, kāpēc nepieciešama ārstniecība Vīnes klīnikā.

«Pēc ziņas, ka dēls saslimis ar onkoloģisku slimību, dzīve mūsu ģimenei sagriezās kājām gaisā. Ārstēšanās sākas 2016. gada janvārī, kas viesa cerību - bija operācija, staru terapija, daudz ķīmijas kursu. 2017. gada maijā pasaule lēnām nostājās ierastajā ritmā, līdz decembrī magnētiskās rezonanses izmeklējums uzrādīja vienu recidīvu, pasaule atkal sagriezās kājām gaisā, jo prognozes bija sliktas - var palīdzēt vienīgi starošana un ķīmijterapija, un tā pie katra jauna recidīva.» Zēna mamma atklāj, ka, pateicoties Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas ārstu komandai un Ričarda ārstējošai ārstei Grūtupai, tika meklētas arī citas ārstēšanas iespējas. Tās atrada vienā no universitātes slimnīcām Vīnē. Ar Bērnu slimnīcas fonda atbalstu jūnijā Ričards bija uz konsultāciju un austriešu ārsti apņēmās sākt ārstēšanu. L. Dambiņa stāsta, ka gadā bērnu ārstēšanai un konsultācijām ārzemēs fonds izlieto vairāk nekā 100 000 eiro. Reti ir situācijas, kad nepieciešams ziedotāju atbalsts, lai segtu izdevumus par bērna ārstēšanos ārvalstu klīnikā, jo gandrīz vienmēr tos sedz valsts, tomēr tādas ir, un Ričardam cerība uz izdzīvošanu un ārstniecību bija atkarīga no ziedotāju atsaucības.