Prokuroram Ilsterim – Jāņu "dāvana"

Vakar t. s. Lemberga prāvā noraidījums tika pieteikts vienam no četriem apsūdzības uzturētājiem šajā procesā – prokuroram Jānim Ilsterim.

Noraidījumu prokuroram pieteica uzņēmēja Anša Sormuļa advokāte Sandra Sleja. Kad tiesnesis Boriss Geimans vērsa uzmanību, ka ir pirmsjāņu laiks, ar to acīmredzot gribēdams aicināt uz savstarpēju iecietību, advokāte S. Sleja norādīja, ka ar savu lūgumu gaida rindas kārtībā jau no aprīļa, kad atklājusi to, kas ir pamatā noraidījuma pieteikumam.

Noraidījums pamatots ar to, ka J. Ilsteris, kā liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, ir akciju sabiedrības Ventspils nafta akcionārs. Savukārt S. Slejas klients A. Sormulis no 1997. līdz 2009. gadam bijis Ventspils naftas padomes loceklis.

Kriminālprocesa likuma 50. pantā noteikts, ka persona nedrīkst "veikt kriminālprocesu, ja tādējādi šī persona nonāktu interešu konfliktā, proti, ja tās personiskās intereses gan tieši, gan netieši nesakrīt ar kriminālprocesa mērķi, vai pastāv apstākļi, kas kriminālprocesā iesaistītai personai pamatoti dod iemeslu pieļaut šādu ieinteresētību". Prokuratūras likuma 8. pantā teikts, ka "prokurors nedrīkst piedalīties tiesas izskatīšanā tiesā .. likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā paredzētajos gadījumos". Savukārt minētajā likumā ir noteikts aizliegums valsts amatpersonai "veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti".

Atbilstīgi Komerclikumam J. Ilstera un A. Sormuļa likteņi savdabīgi savijušies: no vienas puses, akcionāri ievēl padomes locekļus un nosaka viņiem atalgojumu; no otras puses, padomes locekļi pārstāv akcionārus. Pēc S. Slejas domām, J. Ilsterim bija sevi, kā rakstīts likumā, "jāatstata" no kriminālprocesa veikšanas jau pirmstiesas izmeklēšanas laikā. Tomēr prokurors J. Ilsteris veicis vairākas procesuālās darbības pret A. Sormuli (pratināšanas un konfrontēšanas), kā arī rakstījis pieprasījumus un brīdinājumus arī citām Ventspils naftas amatpersonām.

Lai gan par kaut kādu Ventspils naftas akcionāru interešu aizskārumu apsūdzībā nekas nav teikts, lietas materiālos esot dokuments – tiesiskās palīdzības lūgums Luksemburgai –, kurā šīs uzņēmējsabiedrības akcionāru interešu sadursme parādās ļoti nepārprotami. Proti, šajā dokumentā teikts, ka tiem Ventspils naftas akcionāriem, kuri nav akciju sabiedrības Latvijas naftas tranzīts akcionāri (tātad tostarp arī J. Ilsterim), radīti zaudējumi 85 miljonu dolāru apmērā.

Latvijā

Lietuvā šogad notikuši jau 13 ugunsgrēki, ko izraisīja degoši skrejriteņu akumulatori, tiek ziņots interneta vietnē “respublika.lt”. Cilvēki, kuri mitinās daudzdzīvokļu mājās, sākuši bažīties par savu veselību un drošību, kā arī, protams, par savu īpašumu, jo daudzviet dzīvokļos un kāpņu telpās šie agregāti tiek pieslēgti elektrotīklam, lai uzlādētos. Kādā vēstulē pat ir rakstīts: “Mēs dzīvojam blakus bumbai!” Kas notiek Latvijā ar tik populārajiem skrejriteņiem?

Svarīgākais