Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Pensionāru federācija: Katrs solis pensionāru veselības aizsardzības uzlabošanai ir pareizs

© f64

Katrs solis pensionāru veselības aizsardzības uzlabošanai ir solis pareizā virzienā, komentējot Veselības ministrijas (VM) ieceri no nākamā gada atcelt pensionāriem desmit eiro pacienta līdzmaksājumu par katru slimnīcas gultā pavadīto dienu, sacīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs, Saeimas deputāts Andris Siliņš (ZZS).

Viņš tic, ka ar laiku veselības aizsardzības jautājumiem tiks pievērsta arvien lielāka uzmanība.

Uz jautājumu, kas būtu nākamais speramais solis veselības aprūpes jautājumos, lai atbalstītu seniorus, Siliņš atbildēja, ka būtu jāpievērš uzmanība nekompensējamo medikamentu cenām. "Ja ar kompensējamiem medikamentiem viss ir daudz maz kārtībā, nekompensējamie medikamenti kļūst arvien dārgāki," teica Siliņš.

Vakar veselības ministre Anda Čakša (ZZS) tikās ar Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) un Rīgas aktīvo senioru alianses (RASA) pārstāvjiem, un Siliņš norādīja, ka tikšanās bijusi konstruktīva, jo pensionāru organizāciju pārstāvji saņēma skaidrojumus uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

Kā ziņots, VM vēlas no nākamā gada atcelt pensionāriem desmit eiro pacienta līdzmaksājumu par katru slimnīcas gultā pavadīto dienu, un, lai to paveiktu, nākamgad nepieciešami 6,5 līdz 7 miljoni eiro, aģentūrai LETA sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Šo finansējumu plānots ņemt uz Eiropas Komisijas pieļautās budžeta atkāpes rēķina.

Čakša skaidroja, ka vēlētos, lai par ārstēšanos slimnīcā līdzmaksājums tiktu atcelts visiem iedzīvotājiem, tomēr tam būtu nepieciešama krietni lielāka summa, kuru, pēc Čakšas domām, Latvija nākamgad vēl nevar atļauties.

Čakša uzsvēra, ka senioriem līdzmaksājumi par ārstēšanos slimnīcā ir nopietns slogs. Patlaban normatīvos noteikts, ka, ja summa par ārstēšanos slimnīcā pārsniedz 500 eiro, tad turpmāk līdzmaksājumi nav jāveic, tomēr 500 eiro ir daudz, uzskata ministre.