Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vai simtgades svinību nauda tiks vēža pacientiem?

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Saeima pieņēmusi izskatīšanai vairāk nekā desmit tūkstošu Latvijas iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu – samazināt valsts simtgades pasākumiem atvēlēto naudu un šos līdzekļus novirzīt vēža pacientu ārstēšanai. Drīzumā par šo iniciatīvu kopā ar visām iesaistītām pusēm diskutēs Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē.

Iedzīvotāju paraksti savākti interneta vietnē manabalss.lv, kur par šo ideju parakstījušies 10 912 cilvēki.

Šonedēļ iesniegumu izskatīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, nolemjot, ka jautājums par iniciatīvas virzību jāapspriež plašākā pulkā, proti, Sociālo un darba lietu komisijā, Sabiedrības veselības apakškomisijā, pieaicinot visas ieinteresētās puses.

Iniciatīvas autori norāda, ka Latvijas simtgades svinībām plānots izlietot 60 miljonus eiro, kur valsts daļa ir 22,3 miljoni eiro, kas sadalās trijos gados - 2017. gadā tie bija 12 696 847 eiro, 2018. gadā - 25 254 818 eiro, bet 2019. gadā - 9 671 559 eiro. Tāpat finansējums paredzēts arī 2020. un 2021. gadam - kopā vēl 11 452 723 eiro. Iesniegumā norādīts, ka «Igaunijas valsts finansējums svētkiem ir ap 24 miljoniem eiro, bet Somijas vien 19 miljoni eiro.» Iniciatīvas autori arī norādījuši, kādiem mērķiem valsts finansējums tiek izlietots, piemēram, Ārlietu ministrijas diplomātiskajai programmai, projektam Skolas soma, kultūras pasākumu norisei reģionos, tāpat pasākumam Lauki ienāk pilsētā un dažādām starptautiskām programmām. Pēc iniciatīvas idejas autoru domām, šie tēriņi ir jāpārskata un daļa naudas vai pat viss simtgades svinībām paredzētais finansējums jānovirza vēža slimnieku ārstēšanai

«Vai tiešām ir nepieciešamas tik dārgas svinības? Ar vēzi slimie Latvijas iedzīvotāji cenšas kļūt par Igaunijas rezidentiem, jo kaimiņvalstī ir daudz plašāks mūsdienīgu kompensējamo medikamentu loks,» teikts iesniegumā Saeimai. «Nozīmīgas problēmas onkoloģijā ir efektīvāku zāļu kompensēšana iedzīvotājiem, kā arī finansējums operācijām un ķīmijterapijai. Vismaz pusei vēža pacientu pēc operācijas ir nepieciešama ķīmijterapija vai staru terapija. Līdzekļu trūkuma dēļ vēža pacientiem, ar retiem izņēmumiem, netiek kompensēta mērķterapija, kas iznīcina vēža šūnas, bloķējot to augšanu. Šādi tiek kavēta iespēja apturēt vēža attīstību. Piemēram, jau 12 gadus Latvijā valsts neapmaksā vienu no ķīmijterapijas shēmas medikamentiem kolorektālajam vēzim, kas kardināli pasliktina ārstēšanas rezultātus. Pacients pats šīs zāles nopirkt nevar, jo izmaksas sešu mēnešu kursam ir 18 000 eiro, un līdzīgi ir arī citiem vēžu veidiem.» Iniciatīvas autori atsaucas uz izskanējušo informāciju masu medijos, ka kompensējamo zāļu budžets nozarei būtu jāpalielina par vismaz aptuveni 15 līdz 20 miljoniem eiro gadā, lai Latvija onkoloģijas jomā sasniegtu Igaunijas un Lietuvas līmeni.

Vēzis ir otrais biežākais nāves cēlonis Latvijā pēc asinsrites sistēmas slimībām. Latvijā augsto mirstību ar vēzi ietekmē salīdzinoši sliktā moderno medikamentu pieejamība, un tikai šogad kompensējamo medikamentu budžets ir papildināts ar vairākām jaunām zālēm. «Labākas ārstēšanas iespējas ļaus izglābt daudzas dzīvības, ģimenes locekļus un draugus,» pie deputātu sirdsapziņas apelē iedzīvotāji, kuri parakstījuši iesniegumu.

Iniciatīvu komentējusi Kultūras ministrija, norādot, ka pretnostatīt veselības aprūpi citām nozarēm, tostarp Latvijas valsts simtgades programmai, ir nekorekti. «Jāņem arī vērā, ka valsts budžeta finansējums Latvijas valsts simtgades iniciatīvām trīs gadiem ir 22,3 miljoni eiro, kas ir nepilni 0,2 procenti no veselības budžeta trim gadiem jeb pusprocents no kopējā veselības nozares finansējuma 2018. gadā.