Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

KNAB: Deputāta Kļaviņa lietā izmeklēšana faktiski ir pabeigta

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir faktiski pabeidzis izmeklēšanu kriminālprocesā pret Saeimas deputātu Askoldu Kļaviņu (ZZS) par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica biroja priekšnieks Jēkabs Straume.

Izmeklēšana faktiski ir noslēgusies un tuvāko nedēļu laikā lieta tiks nodota prokuratūrai, teica Straume.

Runājot par iespējamo informācijas noplūdi šajā lietā, Straume uzsvēra, ka nekad nav tikusi izpausta informācija par sāktu kriminālprocesu. Arī noklausītajā Kļaviņa sarunā ar kādreizējo premjeru no Zaļo un zemnieku savienības Induli Emsi netika izskanējis, ka ir zināms par ierosinātu kriminālprocesu, ne, ka tiek veiktas izmeklēšanas darbības, ne arī, kādas tās ir plānotas turpmāk, izriet no Straumes teiktā.

Viņš paskaidroja, ka arī premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) nevarēja zināt par sākto kriminālprocesu, jo tāda informācija viņam netika darīta zināma - vismaz ne no KNAB priekšnieka puses. Straume atzina, ka pavasarī viens no sarunas tematiem ar premjeru bijis par deputātu kompensācijām, bet tad tika pārrunāta medijos publiskotā ziņa. Toreiz arī netika slēpts, ka KNAB pētīs šo jautājumu, bet premjeram netika teikts, ka tiek plānots kriminālprocess, kur nu vēl nosaukts personas vārds, paskaidroja Straume.

"Jāuzver, ka acīmredzami šis viss fakts ir savērpts ar faktiski izdomājumiem, puspatiesībām vai sagrozītiem faktiem, un viens politiskais spēks to faktiski izmantojis priekšvēlēšanu cīņu ietvarā," vērtēja KNAB priekšnieks.

Jau ziņots, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu pret Kļaviņu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Kļaviņš pēc kļūšanas par liepājnieku sācis saņemt piecreiz lielāku transporta kompensāciju.

Žurnāls "Ir" iepriekš vēstīja, ka Kļaviņu par KNAB sākto kriminālprocesu saistībā ar viņa saņemtajām transporta kompensācijām telefoniski pabrīdinājis Emsis, bet KNAB šo telefonsarunu noklausījies. Tāpat plašsaziņas līdzekļos iepriekš izskanējis, ka informācijas izpaušanā, iespējams, iesaistīts arī Kučinskis.

Tikmēr Kučinskis vairākkārt noliedzis, ka būtu izpaudis informāciju, un pašreizējo situāciju nodēvējis par "mērķtiecīgi no mušas uzpūstu ziloni" priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers 5.septembrī Saeimas Nacionālās drošības komisijai stāstījis, ka informācijas noplūdē nav vainojams ne Kučinskis, ne KNAB vadītājs.