Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Mamogrāfijas valstij izmaksā 2 miljonus

© Ekrānšāviņš no avīzes

Veselības inspekcija ir veikusi pārbaudi Aizkraukles slimnīcā, lai noskaidrotu mamogrāfijas, proti, krūts vēža skrīninga pārbaudes pakalpojuma kvalitāti.

Ziņojums ir iesniegts Nacionālajā veselības dienestā (NVD), kuram jāizlemj, vai ļaut Aizkraukles slimnīcai sniegt mamogrāfijas pārbaudes sievietēm vai tomēr lauzt līgumu. Nedēļas laikā abas instances izlems, vai pārbaudīt arī citas ārstniecības iestādes, kuras veic mamogrāfijas izmeklējumu.

Nacionālais veselības dienests uz laiku apturējis valsts apmaksātus mamogrāfijas izmeklējumus Aizkraukles slimnīcā, jo saņēmis informāciju, ka slimnīcā mamogrāfiju veic neatbilstoši noteikumiem, proti, bez divu neatkarīgu radiologu izmeklējuma rezultātu izvērtējuma.

Nacionālais veselības dienests pieprasīja Aizkraukles slimnīcai nekavējoties sniegt informāciju par darbībām, kas tiks veiktas ārstniecības iestādē, lai turpmāk nepieļautu šādu gadījumu atkārtošanos un nodrošinātu mamogrāfijas pakalpojumu sniegšanu atbilstoši iepirkumā izvirzītajām prasībām, arī prasībai, ka mamogrāfijas izmeklējumu neatkarīgi izvērtē divi radiologi. Slimnīcai lūgts iesniegt procesa aprakstu un norādīt darbības, kas tiks veiktas kontroles pasākumu īstenošanai un pakalpojumu sniegšanas kvalitātes nodrošināšanai, Neatkarīgajai pastāstīja dienesta speciāliste Agnese Jasenoviča.

Pārbaude Aizkraukles slimnīcā veikta augusta beigās, tās laikā eksperti pārbaudīja slimnīcas un Nacionālā veselības dienesta 2018. gada līguma par mamogrāfijas pakalpojumu sniegšanas noteikto nosacījumu izpildi, Neatkarīgajai pastāstīja Veselības inspekcijā, kas organizēja šo pārbaudi un sagatavoja ziņojumu. Pārbaudes laikā pārbaudīja arī slimnīcas atbilstību ambulatoro mamogrāfijas pakalpojumu sniedzēju atlases procedūras nolikuma kritērijiem, atbilstību obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, mamogrāfijas iekārtas lietošanu, tajā skaitā pārbaudīja iekārtas atbilstību kvalitatīva attēla iegūšanai, vēža skrīninga mamogrāfijas kvalitātes nodrošināšanu. Klīniskai izvērtēšanai tika izņemti Aizkraukles slimnīcā veiktie mamogrāfijas uzņēmumi no pēdējiem divarpus gadiem - no 2016., 2017. un 2018. gada. Pārbaudē piedalījās Veselības inspekcijas, Latvijas Radiologu asociācijas, Radiācijas drošības centra un Nacionālā veselības dienesta eksperti.

Ziņojums ir iesniegts NVD, kas to izvērtēs un pieņems lēmumu, bet tuvākās nedēļas laikā ekspertu grupa varētu izlemt, vai pārbaudīt arī pārējās ārstniecības iestādes, kurās veic valsts apmaksātus mamogrāfijas izmeklējumus. Kopumā Latvijā valsts apmaksātu diagnostisko mamogrāfiju, krūts vēža skrīninga mamogrāfiju un mobilās mamogrāfijas pakalpojumu sniedz 27 ārstniecības iestādes. «Ārstniecības iestādes mamogrāfijas pakalpojumu sniegšanai tiek izvēlētas saskaņā ar iepirkumā izvirzītām prasībām, izvērtējot personāla kvalifikāciju, tehnisko nodrošinājumu, kā arī nosakot pakalpojumu sniegšanas kārtību, piemēram, ka ārstniecības iestādei ir jāinformē paciente par rezultātu gadījumā, ja nepieciešams veikt atkārtotu izmeklējumu, vai iespēju atjaunot skrīninga uzaicinājuma vēstuli ārstniecības iestādē, ja tā nozaudēta,» stāsta A. Jasenoviča.

2018. gadā plānots veikt 62 676 krūts vēža skrīninga mamogrāfijas izmeklējumus, un tam no valsts budžeta paredzēti 1,3 miljoni eiro. Tāpat plānoti 28 062 diagnostiskās mamogrāfijas izmeklējumi, un tam piešķirti 488 564 eiro. Mamogrāfijas izmeklējums (krūts vēža skrīninga programmā) vienai personai no valsts budžeta līdzekļiem izmaksā 20,50 eiro, savukārt diagnostikās mamogrāfijas izmaksas ir 17,41 eiro.

***

Mamogrāfijas izmeklējumu rezultāti izmeklētajām sievietēm

• Norma 8790

• Labdabīgs veidojums 17 525

• Lokālas patoloģiskas izmaiņas 2307

• Aizdomas par ļaundabīgu veidojumu 242

• Ļaundabīgs veidojums 39