ZZS neatbalsta PVN celšanu preses izdevumiem

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde šodien ir nolēmusi neatbalstīt iespējamo ierosinājumu celt pievienotās vērtības nodokli (PVN) laikrakstiem, žurnāliem un citiem periodiskajiem izdevumiem, kas šobrīd ir 10%, aģentūru LETA informēja Saeimas ZZS frakcijā.

ZZS uzskata, ka paaugstināta likme sadārdzinās preses izdevumus un mazinās to pieejamību Latvijas iedzīvotājiem. Tas nav pieļaujams, īpaši ņemot vērā Saeimas vēlēšanu tuvumu, kad dažādas konkurējošas informācijas pieejamība ir kritiski svarīga efektīvas demokrātijas funkcionēšanai.

Samazinātās PVN likmes savulaik tika ieviestas virknei preču grupu, lai veicinātu to pieejamību. Prese tika iekļauta, lai veicinātu informācijas pieejamību. Šī vajadzība nav zudusi, it īpaši ņemot vērā vēlēšanu tuvošanos, kuru priekšvakarā prese pilda informācijas analīzes funkciju. Būtiski ir ņemt vērā, ka pēc digitālās televīzijas ieviešanas informācijas pieejamība iedzīvotājiem ir pasliktinājusies. Tas daudziem radījis papildu izmaksas. Īpaši cietēji no paaugstinātas PVN likmes būs mazāk nodrošinātās iedzīvotāju grupas - pensionāri, bezdarbnieki, kam jāizvērtē katra pirkuma lietderība, norāda ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Turklāt jāņem vērā, ka, presei sadārdzinoties, mazināsies pieprasījums pēc preses izdevumiem un cietīs masu mediju industrija, kuras eksistence ir kritiski svarīga demokrātiskā iekārtā. Palielinot likmi, nav pamata cerēt uz PVN ieņēmumu pieaugumu, drīzāk nodokļa likmes iespaidā tie pat saruks. Šo iemeslu dēļ ZZS neatbalstīs PVN likmes paaugstināšanu preses izdevumiem, norādīja ZZS frakcijas vadītājs.

Kā LETA jau ziņoja, satraukumu par iespējamo PVN celšanu preses izdevumiem atklātajā vēstulē ir paudusi Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA), kura uzskata, ka samazinātās likmes atcelšana ne tikai grautu Latvijas ekonomiku, bet arī apdraudētu demokrātiskas sabiedrības pastāvēšanu, jo būtiski ierobežotu iedzīvotāju iespēju saņemt objektīvu un daudzpusīgu informāciju.

Svarīgākais