Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Latvenergo" mierina: Klientu dati ir aizsargāti un drošībā

© f64

AS "Latvenergo" nav konstatējis ārēju ietekme vai apdraudējumu uzņēmuma informācijas sistēmu drošībai un klientu dati ir aizsargāti un drošībā, uzsvēra "Latvenergo" pārstāvji.

Kompānijas pārstāve Ivita Bidere skaidroja, ka "Latvenergo" koncerna informācijas tehnoloģiju (IT) speciālisti sistemātiski seko datu plūsmai un nav konstatējuši ārēju iejaukšanos uzņēmuma datu bāzēs, tādēļ nav pamata domāt, ka varētu būt notikusi nesankcionēta datu iegūšana. "Latvenergo" klientu datu aizsardzību īsteno, atbildīgi veicot IT sistēmu drošības pārbaudes un ievērojot personas datu aizsardzības normatīvo aktu prasības.

""Latvenergo" turpinās pārbaudes šajā gadījumā, lai pilnībā pārliecinātos par personas datu drošību. Vienlaikus, lai pārbaudītu izskanējušo informāciju par iespējamu nelikumīgu uzņēmuma rīcībā esošo datu izmantošanu, "Latvenergo" ir lūgusi Valsts policiju uzsākt kriminālprocesu. Papildus par publiski izskanējušo informāciju atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulā noteiktajām prasībām "Latvenergo" rīcībā esošā informācija iesniegta Datu valsts inspekcijā," informēja Bidere.

Viņa piebilda, ka "Latvenergo" koncernā klientu datu aizsardzība tiek īstenota atbilstoši Vispārīgai datu aizsardzības regulai, nodrošinot regulāru un sistemātisku visu darbinieku apmācību datu apstrādes un aizsardzības jautājumos, izstrādājot un ieviešot iekšējos normatīvos aktus par personas datu aizsardzības jautājumiem, kā arī regulāri pārskatot "Latvenergo" koncerna personas datu apstrādes procesus. Visa ar klientu apkalpošanu saistītā informācija tiek glabāta, apstrādāta un aizsargāta atbilstoši personas datu aizsardzības normatīvo aktu prasībām un IT jomas labākajai praksei datu drošības nodrošināšanai.

"Koncerns ir starp tiem uzņēmumiem, kas savlaicīgi ieviesa Vispārīgās datu regulas prasības klientu apkalpošanas jomā, vēl vairāk pilnveidojot jau līdzšinējo praksi. Datu aizsardzības prasības ir visaptverošas, arī to tehniskās aizsardzības jomā, analizējot un novēršot riskus, kas varētu radīt jebkādu apdraudējumu. "Latvenergo" klientu datu informācija nav saistīta klienta finanšu vai kredītkaršu datiem, un datu bāzē neglabājas klientu sociālo tīklu kontakti," uzsvēra "Latvenergo" pārstāve.

""Latvenergo" koncerna informācijas sistēmu drošību nosaka normatīvo aktu prasības, kuru ievērošana ir ne vien mūsu pienākums, bet arī interese, lai nodrošinātu brīvā tirgus apstākļiem atbilstošu komerciālo praksi un datu aizsardzību. Prettiesiski iegūstot personas datus, to ieguvējs riskē ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas pārkāpumu, jo apstrādājot jebkādus personu datus ir jāpierāda personas datu izcelsme. Kļūstot par datu pārzini, jebkurš ir atbildīgs par datu izmantošanas nolūku un tiesisko pamatu," sacīja Bidere.

Jau ziņots, TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja, ka popularitātes audzēšanai "kādi aktīvisti" partijām piedāvājuši par 80 000 eiro iegādāties nezināmā veidā iegūtu datu bāzi ar AS "Latvenergo" klientu kontaktiem un mobilo telefonu numuriem. Raidījumam tapis zināms, ka pirms vēlēšanām partiju vidē klejojuši dažādi darboņi, kuri piedāvājuši puslegālus un neafišējamus pakalpojumus kā audzēt popularitāti. Par krietni lielāku summu esot arī piedāvāti "troļļu fermu" pakalpojumi.