Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Jādomā par automātisku apdrošināšanas maksājumu "nepilnajā nodokļu režīmā" esošajiem

© f64

Ir jādomā par automātisku veselības apdrošināšanas maksājumu cilvēkiem, kuri ir "nepilnajā nodokļu režīmā", žurnālistiem pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa atgādināja, ka šogad palielinātas sociālo iemaksu likmes, tas kopumā devis 85 miljonus eiro. Uz šo līdzekļu rēķina medicīnas personāls saņēmis lielāku atalgojumu.

Ministre pauda - nākotnē jāvērtē iespēja, lai cilvēkiem, kuri ir "nepilnajā nodokļu maksāšanas režīmā", varētu veidoties automātisks maksājums, nevis viņiem pašiem būtu jādomā par tā veikšanu. "Te jādomā par 1% pievienošanu, iespējams, tām nodokļu likmēm, kas šobrīd ir mazākas," norādīja ministre.

Piemēram, ja cilvēks saņem tikai autoratlīdzības, tad iedzīvotājam pašam jāsamaksā, jāiestājas obligātajā veselības apdrošināšanas sistēmā, skaidroja Čakša. "Ja autoratlīdzībai liktu klāt 1%, tas uzreiz būtu bāzē, nebūtu par to vairs jādomā," piebilda ministre. Viņa gan uzsvēra, ka tas viss ir ideju līmenī, un pašlaik viss notiks saskaņā ar Saeimas jau pieņemtajiem lēmumiem.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis akcentēja, ka nav runas par nodokļu palielināšanu. Tam piekrita arī Čakša, uzsverot, ka tiek runāts par maksājumu sakārtošanu.

Čakša norādīja, ka vairāk nekā 90% cilvēki ir automātiski apdrošināti, savukārt lielākā daļa pārējo cilvēku ir tādi, kas var iestāties kopējā apdrošināšanas sistēmā. Tikai par 1,6% cilvēku esot nelielas bažas, jo viņu ienākumi ir neregulāri un mazi.

Kā ziņots, meklējot veselības nozarei akūti nepieciešamo papildu finansējumu, pērn diskusiju rezultātā tapa Veselības aprūpes finansēšanas likums, kurā tika nostiprināts lēmums par valsts veselības apdrošināšanas ieviešanu.

Likums paredz, ka no nākamā gada veselības aprūpes saņemšana tiks sasaistīta ar sociālo iemaksu veikšanu. Tas nozīmē, ka visiem iedzīvotājiem pienāksies valsts veselības aprūpes pakalpojumu minimums, bet pilna pakalpojumu klāsta saņemšana būs atkarīgā no tā, vai iedzīvotājs ir apdrošināts.
Publicēta