Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pacienti parādā Rīgas Austrumu slimnīcai piecus miljonus eiro

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu slimnīcas pacientu parāds pārsniedzis četrus miljonus eiro. Slimnīcai parādā kopumā ir vairāk nekā četri tūkstoši pacientu.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā Latvijas daudzprofilu slimnīca.

Lai atgādinātu pacientiem par nenomaksātu parādu, slimnīca turpmāk visiem, kuri nebūs raduši iespēju laikus norēķināties par slimnīcā saņemtajiem pakalpojumiem, nosūtīs atgādinājuma īsziņu.

«Esam saskārušies ar pacientu neapmierinātību, ka atgādinājumu par neapmaksāto rēķinu viņi saņem jau no parādu piedziņas firmas,» saka Rīgas Austrumu slimnīcas finanšu direktore Ieva Jauģiete. «Izprotot situāciju, esam ieviesuši jaunumu - atgādinājumu par neapmaksāto rēķinu īsziņas formātā, ko slimnīca cilvēkam nosūtīs, pirms nodot informāciju parādu piedzinējiem.»

Slimnīcas vadība norāda, ka administrācija ar sapratni izturas pret pacientu grūtībām samaksāt ārstēšanās izdevumus un nāk pretī, piedāvājot noformēt atlikto maksājumu un summu par sniegtajiem pakalpojumiem samaksāt vēlāk vai pa daļām laika posmā līdz vienam gadam, ko daudzi arī izmanto. «Pacientus, kuriem izrakstīšanās brīdī ir grūtības samaksāt rēķinu, mēs lūdzam neaiziet no slimnīcas, neatrisinot jautājumu par rēķina apmaksu, bet gan vērsties pie personāla un pārrunāt jautājumu par atliktā maksājuma noformēšanu,» aicina I. Jauģiete. Slimnīcai ir noslēgts līgums ar uzņēmumu Intrum par parādu ārpustiesas piedziņu. Piedziņas procesā izdodas atgūt aptuveni 25 procentus no nodotajām lietām. Parādu piedziņas firmai informācija tiek nodota tikai pēc vairākiem mēnešiem, jo slimnīca dod laiku pacientiem pašiem rast iespēju apmaksāt rēķinu.

Pašlaik kopējais pacientu parāds Rīgas Austrumu slimnīcai ir ļoti liels - 4,7 miljoni eiro. Gadu gaitā uzkrātā pacientu parādu kopsumma slimnīcai ir smaga nasta, norāda slimnīcā. 2017. gadā par Rīgas Austrumu slimnīcā saņemtajiem stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nav samaksājuši 4042 pacienti, kopsummā paliekot parādā 425 000 eiro (vidēji 105 eiro viens pacients). Par saņemtiem ambulatoriem veselības aprūpes pakalpojumiem nav samaksājuši 19 702 pacienti, kopsummā 165 000 eiro (vidēji 8,40 eiro viens pacients). Lielākā parādu daļa ir par ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kuri ir sniegti Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā.