Akceptē laulību bezstrīdus šķiršanas funkciju nodošanu notāriem

Ministru kabineta komiteja šodien akceptēja virkni grozījumu projektu dažādos likumos, lai atslogotu tiesas no tām neraksturīgajiem pienākumiem, tostarp arī laulību bezstrīdus šķiršanas funkcijām.

Ja šodien akceptētie grozījumi stāsies spēkā, tad tādas laulību šķiršanas lietas, kurās laulība tiek šķirta pēc abu laulāto kopīga pieteikuma, vairs nevedīs tiesas, bet zvērināti notāri Notariāta likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt tiesas laulības varēs šķirt tikai atsevišķos Civillikumā atrunātos gadījumos, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu.

Tāpat šodien akceptētie likumu grozījumu projekti paredz, ka tiesu kompetencē vairs nebūs saistības priekšmetu pieņemšana glabājumā. Arī to darīs notāri.

Minētās izmaiņas attieksies uz parādniekiem, kuri vēlas izpildīt savas saistības, bet kreditors bez likumīga iemesla atsakās pieņemt no viņiem pienācīgā kārtā piedāvātu izpildījumu. Tāpat šīs izmaiņas attieksies uz gadījumiem, kad parādnieks saistības nevar izpildīt, piemēram, tāpēc, ka kreditoru nevar atrast.

Grozījumi laulību bezstrīdus šķiršanas kārtībā un saistības priekšmetu pieņemšanā glabājumā pamatā izriet no šodien valdības komitejā akceptētajām izmaiņām Civillikumā, taču līdz ar to spēkā stāšanos būs nepieciešams veikt grozījumus arī vairākos citos normatīvajos aktos, tostarp Notariāta likumā.

Tikmēr sagatavotie grozījumi Notariāta likumā vienlaikus paredz šajā normatīvajā aktā iestrādāt arī regulējumu, kādā zvērināts notārs ved sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) dalībnieku, akciju sabiedrību (AS) akcionāru un kooperatīvo sabiedrību (KS) biedru (pilnvaroto) sapulces sasaukšanas lietas.

Šāds regulējums Notariāta likumā nepieciešams, jo minēto lietu vešanu ar grozījumu izdarīšanu Komerclikumā plānots izņemt no Uzņēmumu reģistra kompetences un nodot zvērinātiem notāriem.

Paredzēts, ka izmaiņas jau minētajos un vēl citos saistītajos likumos varētu stāties spēkā vienlaicīgi - šā gada 1.decembrī. Pirms tam gan vēl plānotos likumu grozījumus vērtēs valdība, bet par to pieņemšanu būs atbildīga Saeima.

Vienlaikus ar minēto likumprojektu paketes spēkā stāšanos nepieciešams nodrošināt arī grozījumu stāšanos spēkā neskaitāmos Ministru kabineta noteikumos. Tieslietu ministrija sola, ka šie noteikumu grozījumi tiks izstrādāti un izdoti jau līdz šā gada 1.novembrim.

Kā ziņots, par tiesu atslogošanu, nododot atsevišķu kategoriju lietu izskatīšanu zvērinātiem notāriem, tika diskutēts jau sen. Šāda iespēja tika vērtēta, arī izstrādājot Tiesu iekārtas attīstības pamatnostādnes 2009.-2015.gadam.

Savukārt Latvijas Zvērinātu notāru padome jau iepriekš norādījusi, ka notāri vēlas savā kompetencē pārņemt bezstrīdus lietas, tādējādi ievērojami atslogojot tiesas.

Pieteikumu skaits pirmās instances tiesās pagājušajā gada laikā ir palielinājies gandrīz divas reizes, tiesas ir pārslogotas, un iedzīvotājiem spriedums jāgaida gadiem, atsaucoties uz Tiesu informācijas sistēmas datiem, šopavasar norādīja Zvērinātu notāru padome, piebilstot, ka bezstrīdus lietu izskatīšana patlaban aizņem vismaz 30% no tiesnešu laika.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.