Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tēva diena iedvesmo būt labākam tētim

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Latvijā jau sesto gadu atzīmē Tēva dienu ar gājienu un ģimenei veltītu pasākumu. Šogad Tēva dienas festivālā vienkopus varēja satikt ļoti dažādus tētus, taču visiem ir kas vienojošs – lepnums un laime par to, ka viņi ir tēti, sacīja Tēva dienas organizatore, Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Tēva dienas gājiens un festivāls tiek rīkots, lai pateiktu tēviem paldies un nostiprinātu sabiedrībā domu, ka tētis bērnam ir tikpat svarīgs, cik mamma. Festivāla mērķis ir arī iedrošināt un iedvesmot tētus uzņemties lielāku atbildību par savu ģimeni un bērniem; tas jo īpaši attiecas uz tēviem, kas pametuši savus bērnus vai viņu dzīvē iesaistās reti. «Apmeklējot gājienu un festivālu, ikviens tā dalībnieks simboliski nes tālāk domu, ka tētis ģimenē ir tikpat svarīgs, cik mamma, ka tētim bērna dzīvē ir liela vērtība. Un šādā veidā mēs kopīgi ne tikai godinām foršos tētus, bet arī iedvesmojam būt par labākiem tēviem tos, kas šobrīd ar atbildības uzņemšanos par savu bērnu ir uz jūs,» sacīja I. Akmentiņa-Smildziņa.

Tēva dienas festivālā varēja piedalīties ikviens - visas aktivitātes, kā ierasts, bez maksas un saistošas visai ģimenei - mammai un tētim, dažādu vecumu bērniem un arī vecvecākiem.

Tēva dienas festivālā varēja piedalīties ikviens - visas aktivitātes, kā ierasts, bez maksas un saistošas visai ģimenei - mammai un tētim, dažādu vecumu bērniem un arī vecvecākiem. Īpaši jaunajiem vecākiem darbojās atpūtas zona pašiem mazākajiem, kur var ne tikai nomainīt autiņbiksītes, bet arī degustēt mazuļiem paredzētus ēdienus. Savukārt jaunlaulātajiem un vecvecākiem - īpaši tiem, kas laulībā dzīvo jau vairākus gadu desmitus - Latvijas Goda ģimenes gada Ģimeņu godināšanas kvartālā dāvināja ozolu stādus - sava dzimtas koka iestādīšanai.

Pirms Tēva dienas rīkotajā diskusijā tās dalībnieki secināja, ka Latvijā viena no problēmām ir grūtības uzņemties atbildību. «Vīrietis, kurš uzņemas atbildību, savam bērnam var dot ļoti daudz - klātesamību, spēku, drosmi, ticību sev un sajūtu būt mīlētam. Ikdienā mēs ikviens redzam ļoti daudz kolosālu tētu - savā draugu un radu lokā, uz ielas, Tēva dienas gājienā, taču it kā neredzami paliek tie tēvi, kas nevēlas, nespēj uzņemties atbildību par saviem bērniem.

Lai apliecinātu, ka Latvijā vīriešiem tēviem ir zināmas problēmas ar atbildības uzņemšanos, nav vajadzīgi pētījumi - pietiek ar cilvēkstāstiem, speciālistu viedokļiem un vienu vienīgu skaitli, ka Latvijā aptuveni 38 tūkstoši bērnu nesaņem alimentus no saviem tēviem. Vīrišķība ir tā, pie kuras šobrīd Latvijā ir jāstrādā, pašlaik mums ir vīrišķības tuksnesis. Daudzi vīrieši ir kā bērni, kas nespēj uzņemties atbildību,» sacīja filozofs Vents Sīlis. «Reizēm var dzirdēt sievietes sakām: nu esi beidzot īsts vecis! Bet - kas tas īsti ir? Ko mēs gaidām no mūsdienu vīrieša tēva? Latvijā runā par sliktajiem tēviem tieši tāpēc, ka daudzi vīrieši paši ir kā bērni. Vīrietim, lai kļūtu pat tēvu, pašam jākļūst par vīrieti - tas ir grūtākais uzdevums. Vīrieši Latvijā pašlaik patiesi ir vājais dzimums, mums ir vīrišķības tuksnesis. Vīriešiem ir nepieciešams dalīties ar saviem stāstiem, idejām, jo problēmas ir sakrājušas vairākās paaudzēs - padomju laiks vīriešus faktiski «izkastrēja».» Aptaujā, ko veica centrs Dardedze, 52 procenti tētu atzina, ka pavada vairāk laika kopā ar saviem bērniem, nekā to darīja viņu tēvi. Savukārt 65 procenti aptaujāto vīriešu piekrituši, ka vēlētos pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem.