Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Neapdrošinātajiem jāsāk tukšot maciņi; kā veikt veselības apdrošināšanas iemaksas?

© depositphotos.com

Tiesības saņemt pilnā groza veselības aprūpes pakalpojumus nosaka tas, vai iedzīvotājs veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā režīmā vai arī iedzīvotājs atbilst kādai no sociāli aizsargātajām grupām, kuras apdrošina valsts.

Pārējiem cilvēkiem ir jāveic veselības apdrošināšanas iemaksas, un to var darīt jau kopš 1. septembra speciāli izveidotā Valsts kases kontā, kuru administrē Nacionālais Veselības dienests.

Atbildīgajām iestādēm pašlaik ir grūti pateikt, cik cilvēku veiks veselības apdrošināšanas iemaksas un vai tās būs būtisks pienesums veselības aprūpes budžetam.

Veselības ministrija līdz šim norādījusi, ka veselības iemaksu apmērs ir simbolisks un «izdevīgs iedzīvotājiem», jo, pirmkārt, nenosedz valsts apmaksāto veselības pakalpojumu izmaksas, otrkārt, kā piemērs tiek minētas citas valstis, piemēram, Igaunija, kur šādas veselības iemaksas ir tūkstoš eiro mēnesī.

Ekrānšāviņš no avīzes

Neatkarīgā rakstīja, ka ir vairākas iedzīvotāju grupas, kuras veic sociālās iemaksas, piemēram, mikrouzņēmumu darbinieki (par viņiem vienotu nodokli 15 procentu apmērā, kas ietver arī sociālās iemaksas, nomaksā uzņēmuma īpašnieks), bet kuri netiks apdrošināti veselībai saskaņā ar lēmumu pieņēmēju nostāju, jo atšķirībā no personām, kuras no šā gada maksā par vienu procentu lielākas sociālās iemaksas, kas nonāk veselības budžetā, ne mikrouzņēmumu darbinieki, ne autoratlīdzību saņēmēji šādu nodokli nemaksā. Savukārt, ja pašnodarbinātais veic sociālās iemaksas vismaz no minimālās algas apmēra un to dara vispārējā nodokļu režīmā, arī šiem nodarbinātajiem ir tiesības saņemt veselības aprūpes pilno grozu.

Nacionālais Veselības dienests informē, ka personām, kuras nav legālā darba ņēmēji vai nepieder kādai no valsts pasargātajām grupām, veselības apdrošināšanas pilnā pakalpojumu groza saņemšanai nākamajā gadā ir jāveic veselības iemaksas par diviem gadiem, un to var sākt darīt jau no šodienas. Maksājums par 2018. gadu ir noteikts viena procenta apmērā no minimālās mēnešalgas jeb 51,60 eiro, 2019. gadā - trīs procenti no minimālās mēnešalgas jeb 154,80 eiro gadā, bet 2020. gadā - pieci procenti no minimālās mēnešalgas jeb 258 eiro gadā. Lai gan iemaksas var veikt pēc cilvēka izvēles, Veselības ministrija aicina tās samaksāt uzreiz par diviem gadiem, tas ir, 206,40 eiro, jo tikai tad iedzīvotājs «kvalificēsies» veselības aprūpes pilnā pakalpojuma groza saņemšanai no 2019. gada. Ja persona būs sākusi strādāt vai nonākusi kādā no valsts apdrošinātajām iedzīvotāju grupām, datubāzē tas parādīšoties automātiski un cilvēki varēs saņemt atpakaļ pārmaksātās veselības iemaksas. Tiesa, datubāze sāks darboties tikai nākamgad. Jāatgādina, ka likumā ir noteikts, ka, pievienojoties veselības apdrošināšanai, ir jāveic iemaksas arī par iepriekšējiem diviem gadiem, tātad 2020. gadā iemaksu apmērs jau būs 206,40 eiro plus 258 eiro par 2020. gadu.

Veselības iemaksas var veikt ar pārskaitījumu internetbankā, bankā vai pasta nodaļā, kā arī norēķinoties ar bankas maksājuma karti klātienē kādā no dienesta teritoriālajām nodaļām. Jautājumu gadījumā iedzīvotāji aicināti sazināties ar Klientu apkalpošanas centru, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234. Informācija par veiktajām iemaksām tiks apstrādāta piecu dienu laikā. Ir iespējams veikt veselības iemaksu arī par citu personu, piemēram, dzīvesbiedru.

Valsts apdrošināto iedzīvotāju grupas kopumā ir 21, to vidū ir gan audžuvecāki, gan pensionāri, gan bērni, gan bezdarbnieki, kā arī tāda iedzīvotāju grupa kā mūki un mūķenes. Taču valsts apdrošināto sarakstā nav trūcīgu un maznodrošināto personu. Arī par šo jautājumu - kāpēc trūcīgas personas nesaņems pilno veselības grozu, pamatojoties uz trūcīgā statusu - īsti atbildes nav. Veselības ministrijā skaidro, ka trūcīgas personas nemaksā pacienta iemaksas, taču kopumā šis jautājums jārisina sociālās palīdzības kontekstā vai, piemēram, nokārtojot trūcīgām personām, kuras nestrādā, bezdarbnieka statusu, invaliditāti, kas ļauj iekļauties valsts apdrošinātā grupā.

Kādas iedzīvotāju grupas apdrošinās valsts?

Bērni

Pensionāri

Reģistrētie bezdarbnieki

1. un 2. grupas invalīdi

Skolēni un pilna laika studenti

Bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni līdz 24 gadu vecumam

Orgānu donori

Personas, kuras saņem atlīdzību par adoptējama bērna aprūpi

Personas, kuras saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu

Personas, kuras saņem pabalstu par bērna invalīda kopšanu

Viens no vecākiem, kas audzina bērnu līdz 7 gadu vecumam vai vismaz 3 bērnus līdz 15 gadu vecumam

Tradicionālo konfesiju mūki un mūķenes

Černobilieši

Personas, kuras saņem grupu mājas pakalpojumus

Personas, kuras saņem bērna kopšanas vai vecāku pabalstu

Personas, kuras izstājušās no ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas, lai saņemtu pakalpojumus dzīvesvietā

Politiski represētas personas

Personas, kuras ir cietušas no vardarbīgiem noziegumiem, cilvēktirdzniecības upuri

Personas, kuras piedalās jauniešu mobilitātes programmās

Avots: Nacionālais Veselības dienests

UZZIŅA

Kā veikt veselības apdrošināšanas iemaksas?

Veicot pārskaitījumu internetbankā

Veicot pārskaitījumu, piemēram, bankā vai pasta nodaļā

Norēķinoties ar bankas maksājumu karti klātienē kādā no Nacionālā veselības dienesta teritoriālajām nodaļām

Valsts kases konts

LV19TREL1060001239600

Administrē Nacionālais veselības dienests

Maksājuma mērķis

Piemērs, maksājot par diviem gadiem

123456-78901, 2018, 2019, VAI

personas kods, 2018., 2019. gads, veselības apdrošināšanas iemaksas

Maksājot veselības iemaksas par citu cilvēku:

Jānorāda cilvēks vārds, uzvārds un personas kods, par kuru tiek veiktas iemaksas, gads/gadi un kodu VAI

Piemērs:

Jānis Bērziņš, 112233-44556, 2018,1019, VAI

Avots: Nacionālais veselības dienests