Rekrutēšanas centram trūkst naudas algu izmaksai

Aizsardzības ministrijas (AM) Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs visiem saviem 92 darbiniekiem licis parakstīt vienošanos, ka par piecām pēdējām maija darba dienām jeb 20% no maija algas viņi saņems mēnesi vēlāk, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Rekrutēšanas un jaunsardzes centra vadītājs Druvis Kleins ir pārliecināts, ka tas bija pats saudzīgākais risinājums.

To, ka pietrūkst līdzekļu darbinieku algām, vadība atskārtusi, kad gads vēl nebija pusē, proti, maijā. Ar krietni samazinātu budžetu, bet jaunām funkcijām pūrā, iestādei, kura vilina jauniešus pievērsties militārajai karjerai, tika pievienota arī jaunsardze un "Tēvijas sargs". Tas lika izšķirties par būtiskām izmaiņām štatos, taču šo ieceru īstenošana ievilkās.

Kleins skaidrojis, ka "neesam nokārtojuši administratīvās darbības, kas saistītas ar cilvēku atvaļināšanu un pārcelšanu uz citām iestādēm birokrātisku iemeslu pēc, tāpēc esam pārtērējuši algai paredzētos līdzekļus".

Aizsardzības ministrijā rektrutēšanas un jaunsardzes centra izvēli komentē izvairīgi, jo tā izdarīta bez ministrijas ziņas, tomēr uzsvērts - kā savilkt galus kopā, tā ir iestādes vadītāja atbildība. AM Valsts sekretāra vietniece Ilona Dreģe skaidrojusi, ka par notikušo ministrija uzzinājusi tikai nesen, jo nekādas sūdzības neesot saņemtas. Dreģe uzsver, ka "sistēma šī noteikti nav, tādu gadījumu neatceros, ka šādā gadījumā risinātas finanšu problēmas. Šādu darījumu pēc būtības komentēt nevaru, par to atbild vadītājs".

Arī Kleins uzskata, - nekas nelikumīgs tas nav, galu galā vienošanās parakstīšana nebija spiesta lieta. Atsevišķi darbinieki gan šo apgalvojumu apstrīd - parakstīt vienošanos likušas bailes no tā, kas būs tad, ja nostāsies pret vadības ieceri. Kleins, vaicāts, kas būtu noticis, ja darbinieki neparakstītu šo vienošos, skaidrojis, kā tādā gadījumā viņam tiku izmaksāta pilna alga. Kleins uzsvēra, ka trūkstot naudas, lai algas izmaksātu visiem darbiniekiem, visam centram.

Kleins piebildis, ka jau tagad zina, "ka nepietiks, lai samaksātu par visām darba dienām, gada otrā pusē kādas dienas būs saīsināts darba laiks".

Ministrijā uzsver, ka prasīs paskaidrojumus centra vadībai par pilnu algu neizmaksāšanu.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais