Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Daudzbērnu ģimenēm visur ar dokumentiem

© Lauris Aizupietis/F64

No 1. septembra ar 3+ Ģimenes karti braucieni daudzbērnu ģimenēm reģionālajos autobusos un vilcienos ir ar divreiz lielāku atlaidi, tomēr grozījumi stājušies spēkā tikko kā, tāpēc jāņem vērā, ka vēl var gadīties dažādas neskaidrības un pārpratumi, piemēram, kādi dokumenti papildus 3+ kartei jāuzrāda – personu apliecinošs dokuments, skolēna apliecība vai arī abi.

Satiksmes ministrija informē, ka no 1. septembra stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka Latvijas Goda ģimenes apliecību 3+Ģimenes karte lietotāji var izmantot divreiz lielākas atlaides. Skolēni un studenti no daudzbērnu ģimenēm biļetes saņems ar 90 procentu atlaidi reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos, bet pārējie daudzbērnu ģimenes locekļi - atlaidi 50 procentu apmērā no vienas biļetes cenas vai 40 procentu apmērā no abonementa biļetes cenas.

Kopš pagājušā gada daudzbērnu ģimenes varēja saņemt 25 procentu atlaidi autobusos un vilcienos. «Atlaides, kas pienākas visiem daudzbērnu ģimenes locekļiem, sniegs būtisku ietaupījumu šo ģimeņu budžetā, kas savukārt dos iespēju vairāk līdzekļu ieguldīt jauniešu izglītībā,» saka satiksmes ministrs Uldis Augulis. Viņaprāt, svarīgi, ka valdība dubulto atlaides tieši līdz ar mācību gada sākšanu, kad skolēniem un studentiem jāmēro ceļš no mājas uz skolu un atpakaļ.

No 1. septembra daudzbērnu ģimenes locekļi, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību 3+ Ģimenes karte un personu apliecinošu dokumentu, ir tiesīgi saņemt braukšanas maksas atlaidi 50 procentu apmērā no viena brauciena biļetes pilnas cenas un 40 procentu apmērā no abonementa biļetes cenas, izmantojot autobusus vai vilcienus, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutos. Pieaugušajiem, iegādājoties biļetes, jāuzrāda pase vai ID karte.

Bērni, daudzbērnu ģimenes locekļi, kas apmeklē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības iestādi vai turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, uzrādot Goda ģimenes apliecību 3+ Ģimenes karte un personu apliecinošu dokumentu vai attiecīgi skolēna vai studenta apliecību, ir tiesīgi saņemt braukšanas maksas atlaidi 90 procentu apmērā no viena brauciena biļetes pilnas cenas. Tomēr skolēnam no daudzbērnu ģimenes, lai saņemtu šo atlaidi, nepieciešams uzrādīt arī skolēna apliecību, lai kasieris vai konduktors varētu pārliecināties, ka bērns mācās. Rīgas bērniem tas varētu būt e-talons, kas apvieno skolēna apliecību ar braukšanas kartīti Rīgas sabiedriskajā transportā. Citu pilsētu un novadu skolēniem no daudzbērnu ģimenēm jābūt līdzi skolēna apliecībai. Turklāt daudzbērnu ģimenēm 3+ Ģimenes kartei un personu apliecinošam dokumentam, skolēna apliecībai vai studenta apliecībai jābūt līdzi ne tikai biļetes iegādes brīdī, bet arī brauciena laikā. Tas nozīmē - ja šī ģimenes karte ir vecākam, tad, visticamāk, viņš nevar nopirkt biļeti sev un bērniem, un tad katrs braukt ar savu autobusu. Ģimenes karte būs jāpiesaka katram bērnam. To var izdarīt mājaslapā godagimene.lv un par to nav jāmaksā. Neatkarīgā aprēķināja, ka, piemēram, brauciens no Rīgas uz Saulkrastiem vienai daudzbērnu ģimenei (divi pieaugušie, trīs bērni - skolēni) ļaus ietaupīt 3,44 eiro, jo līdzšinējo 1,43 eiro vietā jāmaksā 19 centi skolēnam, bet pieaugušiem 95 centi par braucienu.

Daudzbērnu ģimenes locekļiem būs tiesības saņemt braukšanas maksas atlaidi 100 procentu apmērā arī no viena brauciena biļetes pilnas cenas, izmantojot sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutos valsts svētku dienās - 4. maijā, 11. un 18. novembrī. Tāpat turpmāk autobusu vai vilcienu biļetes 3+ Ģimenes kartes īpašnieki ar atlaidēm var iegādāties ne tikai pie vadītāja, konduktora un biļešu kasē, bet pērkot autobusa biļetes arī internetā.