Līdz septembrim vērtēs KNAB struktūru un nepieciešamību to uzlabot

Nacionālās drošības padome (NDP) šodien nolēma lūgt Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) izveidot starpinstitūciju komisiju ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja Arvīda Kalniņa vadībā situācijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) izvērtēšanai.

Šāds lēmums pieņemts pēc uzaicināto personu ziņojumiem un balstoties uz Nacionālās drošības likumu, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā.

Paredzēts, ka komisijas darbā tiks iesaistīti Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvji, Nacionālās drošības padomes sekretārs, Satversmes aizsardzības biroja direktors, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs un Drošības policijas priekšnieks.

Starpinstitūciju komisijas uzdevums būs izvērtēt KNAB struktūras modeļa efektivitāti biroja funkciju optimizēšanai un darbības uzlabošanai attiecībā uz veidojamo reģionālā principa sasaisti ar funkcionālajiem blokiem, kā arī sagatavot struktūras modeļa ieteikumus.

Komisijas vērtējums izskatīšanai Nacionālās drošības padomē būs jāiesniedz līdz šāgada 1.septembrim. Tikmēr NDP aicina KNAB vadību saglabāt uz 2010.gada 19.jūniju izveidoto biroja struktūru līdz starpinstitūciju komisijas atzinuma izskatīšanai NDP.

Kā aģentūru LETA informēja premjera preses pārstāve Līga Krapāne, premjers kā NDP loceklis atbalsta padomes nostāju un drīzumā izveidos komisiju KNAB struktūras vērtēšanai.

NDP sēde, kurā tika iztaujāta KNAB vadība - biroja priekšnieks Normunds Vilnītis un abi viņa vietnieki - Juta Strīķe un Alvis Vilks - Rīgas pilī ilga gandrīz piecas stundas.

Pēc sēdes nekādus komentārus ne Vilnītis, ne viņa vietnieki saistībā ar šodien sēdes laikā runāto žurnālistiem nesniedza.

Kā ziņots, šodien Rīgas pilī Valsts prezidents Valdis Zatlers sasauca NDP sēdi, lai skatītu jautājumu par konfliktu KNAB.

Pēc prezidenta domām, konfliktu nepieciešams pārrunāt NDP sēdē, lai birojs pēc iespējas efektīvāk varētu cīnīties pret korupciju. "Mēs izskatīsim šo jautājumu kā valstisku problēmu, nevis kā dažu amatpersonu vai nevalstisko organizāciju savstarpēji dažādos viedokļus. [...] Tas ir vissaprātīgākais veids, kā atrast atrisinājumu, lai KNAB strādātu efektīvi un lai to neplosītu pretrunas," sacīja valsts pirmā persona.

Latvijā

Jaunākie dati par Latvijā veiktajiem noziegumiem liecina, ka strauji pieaug sīko zādzību skaits: 2021. gadā tādu bija 6519, bet 2023. gadā - jau 9422. "Interesanti, ka vienlaikus samazinās zādzības lielos apjomos un/vai grupās: 2021. gadā to bija 4499, bet 2023. gadā - 4046. Tiesa, izmaiņas nav tik straujas, 11% - ja runā precīzi," skaidro apsardzes uzņēmuma "Apsardzes alianse" valdes loceklis Romāns Vorslavs.

Svarīgākais