Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

ABLV bankas pašlikvidācijas uzraudzībai valdība pirks dārgus ārvalstu konsultantus

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

ABLV bankas pašlikvidācijas uzraudzībā valsts pusē strādās dārgi ārvalstu konsultanti. Raidījumam "Nekā personīga" zināms, ka plānots piesaistīt līdz 20 cilvēku lielu komandu, tomēr vēl nav zināms, cik daudz  eksperti darīs un cik miljonus tas prasīs no valsts budžeta.

Premjers Māris Kučinskis uzsver, ka ABLV bankas kontrolēšanā ieguldītā nodokļu maksātāju nauda tiks atgūta, netieši norādot, ka bankā visdrīzāk atklāsies iepriekš noslēpti netīras naudas darījumi. Piesardzīgāks šādās prognozēs ir banku galvenais regulators. Izmaiņas notiks arī ABLV likvidatoru rindās, viens no tiem darbu neturpinās.

Premjers Māris Kučinskis domā, ka ekspertiem tērētā nauda atmaksāsies, jo izdosies atrast noziedzīgi iegūtu naudu, kas papildinās valsts kasi

Pusgadu pēc ABLV bankas aizvēršanas, valdība sapratusi, ka bankas likvidācijā tai būs vajadzīgi izglītoti konsultanti. Darbam izraudzīta starptautiska auditorkompānija PricewaterhouseCoopers.

Premjers Māris Kučinskis domā, ka ekspertiem tērētā nauda atmaksāsies, jo izdosies atrast noziedzīgi iegūtu naudu, kas papildinās valsts kasi. Piesardzīgāks prognozēs ir banku galvenais regulators. Izmaiņas notiks arī ABLV bankas likvidatoru rindās, viens no likvidatoriem darbu neturpinās.

Savulaik ceturtās lielākās bankas pašlikvidācijā runa ir par bezprecedenta summu - ABLV aktīvi pārsniedz 2 miljardus eiro. ABLV bankai ir 3769 klienti, lielākā daļa no tiem nerezidenti. Līdz septembra vidum banka aicina kreditorus pieteikties ar saviem prasījumiem. Un plāno izmaksas sākt no nākamā gada janvāra. Ņemot vērā skarbās amerikāņu finanšu uzrauga FINCEN apsūdzības ABLV sistemātiskā naudas atmazgāšanā un korupcijā, jaunā kontroles dienesta vadītāja vispirms grib pārbaudīt, kādi finanšu darījumi bankā bijuši un tikai tad ļaut naudu izmaksāt.

Par vienu no likvidatoriem jau pēc apstiprināšanas parādījās šaubas par atbilstību amatam

Bankas likvidācijai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apstiprināja četrus likvidatorus. Tiem bija jāatbilst vairākiem kritērijiem, jāskatās, lai nav interešu konflikta, vērtēta tika viņu reputāciju. Par vienu no likvidatoriem jau pēc apstiprināšanas parādījās šaubas par atbilstību amatam. Neoficiāli avoti ziņo, ka ir apšaubīta zvērināta advokāta un maksātnespējas administratora Elvija Vēbera reputācija. Atklājās viņa saistība ar maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu. Sprūds apsūdzēts jau divās krimināllietās.

Vēbera saiknes ar Sprūdu netieši apstiprina kāds fakts. Kā maksātnespējas administrators Vēbers savulaik kādu laiku ir praktizējis Sprūda komandas iecienītajā adresē Rīgā Antonijas ielā 7. Vēbers gan noliedz, ka viņam būtu bijuši jelkādi kopīgi projekti ar Sprūdu. "Nekā personīga" rīcībā ir ziņas , ka Vēbers darbu ablv likvidatora amatā neturpinās.

Elvijs Vēbers apgalvo, ka ir ziņas par paša iesniegto atlūgumu viņam ir pārsteigums

"Elvijs Vēbers ir iesniedzis atlūgumu. Tas ir!" apgalvo premjers Māris Kučinskis.

Elvijs Vēbers apgalvo, ka ir ziņas par paša iesniegto atlūgumu viņam ir pārsteigums. Arī ABLV banka informēja, ka darbu bankā patlaban turpinot visi četri likvidatori. FKTK vadītājs Pēters Putniņš ne apstiprināja, ne noliedza premjera teikto, vien piebilda, ka Ministru prezidents ir labi informēts par norisēm bankā.

ABLV bankas vārds ticis piesaukts daudzos skaļos naudas atmazgāšanas skandālos, tajā skaitā 2014.gadā notikušā miljarda zādzībā no Moldovas bankām, kur naudas ceļi veda arī caur trim Latvijas bankām. Moldovas gadsimta zādzības anatomiju atklāja starptautiska detektīvaģentūra KROLL. Pēc shēmu izgaismošanas Latvijas banku uzraugs sodīja mūsu komercbankas, tai skaitā ABLV banku.

ABLV banka vārdos atbalsta ārvalstu palīgu piesaisti neskaidro darījumu pārbaudēs, taču pati banka būs tā, kas izšķirsies, kādu informāciju dot dienestam. Salīdzinot ar pagājušo pusgadu kontroles dienestā ienāk par 200% vairāk ziņojumu no visām bankām. Finanšu ministre domā, ka jāmaina līdzšinējā kārtība, un arī fktk jābūt līdzatbildīgai par banku toksiskiem darījumiem. Turpmāk bankām ziņas par neskaidriem darījumiem jāsniedz arī FKTK.

ABLV likvidatori apgalvo, ka kontroles dienestam ziņos par katru aizdomīgu darījumu, apstiprinātu, vai arī atliktu. Bankas piesaistītais auditors izstrādās sistēmu, pēc kādām riska pazīmēm atlasīt aizdomīgus darījumus. Kontroles dienesta vadība tam īsti neuzticas.

"Nekā personīga" iztaujā premjeru Māri Kučinski:

Cik liels papildfinansējums (Kontroles dienestam) būs nepieciešams?

Nav vēl tas dienaskārtībā, tā kā pagājušajā nedēļā bija tikšanās un bija noruna, ka slēgs līgumu ar konkrētu firmu, un runāsim ar augsta līmeņa ekspertiem. Un kontroles vadītāja izskatās būs šo komandu nokomplektējusi.

Tātad tas būs ar valdības lēmumu akceptēts?

Valdība to akceptēs, jā.

Izmaksas varētu būt 1 800 000?

Man grūti komentēt, tāpēc arī kontroles dienests to zinās precīzi, cik mēs šo summu iesaldēsim. Bet mans uzskats ir, ka tā noteikti nav līdzekļu šķērdēšana, sanāk, ka mēs izšķērdējam neuzraugot procesu.

Finanšu ministrijas apkopotā informācija par konfiscēto naudu pēdējos četros gados rāda, ka vienīgi 2016.gadā valsts budžetā ieskaitīta rekordliela summa 46 miljoni, noziedzīgi iegūtas naudas no Ukrainas. Vidēji tiesībsargi konfiscē 3 miljonus gadā.

Augusta beigās tika publicēts Latvijai negatīvais Moneyval ziņojums. Ja atteikšanās no čaulu kompāniju apkalpošanas, kontroles dienesta reformas un ABLV bankas pašlikvidācijas uzraudzība nepārliecinās eiropas padomi, nākamais sliktais Moneyval ziņojums var smagi ietekmēt Latvijas ekonomiku.

11.septembrī Ministru prezidenta vadītajā finanšu sektora attīstības padome būs skaidrs, cik lielas būs Kontroles dienesta ārvalstu ekspertu izmaksas un vai tie būs nepilni divi miljoni. Savukārt finanšu un kapitāla tirgus komisijas plānotais pusmiljona iepirkums ar Pricewaterhousecoopers ne ar vienu komisijai nav jāsaskaņo, jo budžetu veido tirgus dalībnieki.

Negatīvais Moneyval ziņojums uzsver to, ko mēs jau gadiem zinām - par finanšu noziegumiem atbildīgās iestādes savā starpā sadarbojas slikti un nenoved lietas līdz rezultātam.