Daudzbērnu ģimenēm turpmāk būs lielāki braukšanas maksas atvieglojumi

© f64

No šodienas daudzbērnu ģimenēm būs lielāki braukšanas maksas atvieglojumi sabiedriskā transporta reģionālās nozīmes maršrutos.

Daudzbērnu ģimenes locekļiem, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību "3+ Ģimenes karte" un personu apliecinošu dokumentu, būs tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus 50% apmērā no brauciena biļetes pilnas cenas un 40% apmērā no abonementa biļetes cenas, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutā.

Vienlaikus daudzbērnu ģimenes locekļiem, kas apmeklē vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādes un kas turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību "3+ Ģimenes karte" un skolēna vai attiecīgi studenta apliecību būs tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus 90% apmērā no brauciena biļetes pilnas cenas.

Tāpat daudzbērnu ģimenes locekļiem būs tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā no brauciena biļetes pilnas cenas, izmantojot sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutos 4.maijā, 11. un 18.novembrī.

Iepriekš Ministru kabineta 2017.gada 27.jūnija braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi noteica, ka daudzbērnu ģimenes locekļiem, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību "3+ Ģimenes karte" un personu apliecinošu dokumentu, ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus 25% apmērā no brauciena biļetes pilnas cenas un 20% apmērā no abonementa biļetes cenas, izmantojot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutā. Bērni līdz 15 gadu vecumam personu apliecinoša dokumenta vietā kopā ar Latvijas Goda ģimenes apliecību "3+ Ģimenes karte" var uzrādīt skolēnu apliecību.

No 2017.gada 1.jūlija daudzbērnu ģimenes locekļiem noteiktā kārtībā tika piešķirtas tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 25% apmērā no braukšanas izdevumiem, izmantojot sabiedrisko transportu reģionālās nozīmes maršrutu tīkla maršrutos un no 2017.gada 1.septembra - 20% atvieglojums, iegādājoties abonementa biļeti. Lai nodrošinātu finansējumu minēto atvieglojumu piemērošanai, pieņemot likumu "Par valsts budžetu 2017.gadam" Satiksmes ministrijai 2017.gadā tika piešķirts papildu finansējums 1,7 miljonu eiro apmērā, un 2018. un 2019.gadā - 3,4 miljonu eiro apmērā ik gadu.

Apkopojot datus par pārvadājumiem 2017.gadā daudzbērnu ģimeņu kategorijas pasažieru skaits neatbilda prognozēm, tādējādi zaudējumu kompensācijā tika izlietoti 70 467 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) no plānotajiem 1,7 miljoniem eiro. Savukārt 2018.gada pirmajos sešos mēnešos daudzbērnu ģimeņu kategorijas pasažieru skaits, salīdzinājumā ar 2017.gada otrajā pusgadā pārvadāto pasažieru skaitu, ir palielinājies par 93,9%, tādējādi no valsts budžeta kompensējamie zaudējumi veido 132 602 eiro (ar PVN). Pie šādām prognozēm 2018.gadā provizoriski paredzēts izlietot 265 274 eiro (ar PVN).

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”

Svarīgākais