Nostiprinās LNB ielūzušo grīdu un no telpas iznesīs 78 tūkstošus grāmatu

© Gatis Gierts, f64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvā štāba grupa ir pieņēmusi lēmumu šonakt nostiprināt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) iegruvušo grīdu, kā arī atbrīvot telpas no 78 000 grāmatu, lai grīdas ielūšanu apturētu.

Glābšanas darbos arī tiks iesaistīti Ugunsdzēsības koledžas studenti.

Kultūras ministrs Ints Dālderis, uz vietas iepazīstoties ar notikušās avārijas situāciju, secināja, ka ir jāizsauc VUGD darbinieki, kas varētu novērtēt avārijas bīstamības pakāpi un novērst iespējamos draudus tālākai grīdas lūšanai.

Savukārt par tālāko rīcību tiks lemts rīt, jo ministrs nolēmis sasaukt atbildīgās amatpersonas uz sanāksmi, un Valsts nekustamo īpašumu aģentūrai, kura apsaimnieko ēku, būs jānovērtē gan zaudējumi, gan arī tas, cik lieli līdzekļi ir nepieciešami, lai novērstu izveidojušos avārijas situāciju.

Ministrs sacīja, ka, visticamāk, tiks izveidota darba grupa, kura tad arī pieņems lēmumu par to, kā risināt šo ārkārtas situāciju un kur rast finansējumu avārijas seku likvidēšanai.

Savukārt LNB izpilddirektore Dzintra Mukāne šo nelaimes gadījumu sauc par brīdinājuma signālu, jo LNB ir izvietota septiņās ēkās, no kurām neviena neatbilst bibliotēkas vajadzībām. Šāda situācija ir izveidojusies tādēļ, ka bibliotēka pēdējos gadus ir dzīvojusi ar domu, ka drīzumā pārcelsies uz jaunām telpām.

LNB ēkā, Kr.Baronā ielā, kas šogad svin 100 gadu jubileju, kapitālais remonts vispār nav veikts. "Jau pašlaik starp stāviem ir atsevišķi posmi, kuri ir norobežoti, jo tie ir bīstami lietošanai," piebilda Mukāne.

Neskatoties uz notikušo, bibliotēka rīt darbu turpinās ierastajā laikā, taču cietušās telpas nebūs pieejamas.

Jau ziņots, ka LNB galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 14, šodien mitruma dēļ ielūzusi grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju vispieprasītākās grāmatas iekritušas pagraba stāvā un šobrīd atrodas ūdenī.

Liela daļa šo grāmatu ir vienā eksemplārā un tās vairs neizdosies glābt, aģentūru LETA informēja LNB sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Egle.

Bibliotēkas Galvenās grāmatu krātuves vadītāja Anita Arājuma aģentūrai LETA pastāstīja, ka grīda aptuveni 20 kvadrātmetru platībā iebruka šodien ap plkst.15. Krātuves telpās ir izvietota jaunākā ārzemju literatūra, un 1200 vienīgie grāmatu eksemplāri ir iekrituši pagrabā, kas ir pildīts ar ūdeni, un pilnībā gājuši bojā.

Arājuma stāstīja, ka pēc ekspertu slēdziena ēkas piebūves daļa ir avārijas situācijā un steidzami jāatbrīvo no grāmatām. Līdz ar to no krātuves telpām būs jāpārvieto 78 000 grāmatu uz citām telpām, par kurām rīt, 19.jūnijā, lems bibliotēkas administrācija. Tiek pieļauts, ka no Tērbatas ielas bibliotēkas filiāles grāmatas tiks pārvestas uz Silakrogu un Barona ielas grāmatas pārvedīs uz Tērbatas ielu, jo cietušajā krātuvē tika glabātas grāmatas, kuras ir plānots pārvest uz jauno bibliotēku.

Krātuves telpās nelaimes brīdī bija aptuveni desmit cilvēki.

"Grīdas lūšanas process sākās lēni, tādēļ saimnieciskās daļas vadītājs vēl steidza paglābt tās grāmatas, kuras varēja, un rezultātā viņš pats iekrita pagrabā, gūstot nelielus nobrāzumus," stāstīja Arājuma.

Šovakar tiks atslēgta strāva negadījuma vietā, un eksperti ir parādījuši vienu vietu, kurai drīkst pieskarties, lai glābtu grāmatas, kas ir strauji jāizved, sākot no 2.stāva, lai varētu atbrīvot 1.stāvu.

Ēkas daļā, kur notika negadījums, kapitālais remonts nav veikts.

Kā informēja Egle, bīstamā situācijā patlaban atrodas vēl vairāk nekā 70 000 krātuves grāmatu, kas atrodas iegruvuma tuvumā.

LNB jau vairākkārt norādījusi, ka krātuve neatbilst grāmatu glabāšanas normatīviem, taču līdzekļu trūkuma dēļ finansējums remontdarbiem nav piešķirts.

Bojāts ir jaunākās ārzemju literatūras krājums, apdraudēts 19 000 vienību lielais latviešu literatūras fonds, kā arī krievu literatūras krājums, kas ir vienā eksemplārā.

Grīda grāmatu krātuvē iebrukusi šodien plkst.15, un LNB Saimniecības daļa patlaban strādā, lai glābtu grāmatas.

Svarīgākais