Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Turpmāk būs vieglāk iegūt traktora vadītāja tiesības; mācībniekiem būs jābūt atpazīstamiem

© f64

Turpmāk tiks atvieglots traktortehnikas vadītāju apliecību iegūšanas process, vienlaikus uzlabojot teorētiskā un vadīšanas eksāmena kvalitāti, paredz otrdien valdības apstiprinātie noteikumi "Traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas, kā arī traktortehnikas vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība".

Noteikumi paredz ļaut kārtot traktortehnikas eksāmenus, ja vadīšanas prasmes ir apgūtas pašmācībā, un atbrīvot no ceļu satiksmes noteikumu eksāmena kārtošanas tos pretendentus, kuru rīcībā jau ir kāda cita traktortehnikas kategorijas vadītāju apliecība, C1 vai C kategorijas sauszemes transportlīdzekļu vadītāja apliecība. Lai uzlabotu un celtu eksāmenu kvalitāti, par visām kategorijām būs jākārto teorētiskais eksāmens par ekspluatācijas drošības jautājumiem un vadīšanas eksāmenā jāiekļauj jauns pārbaudījums - uzbraukšana uz treilera vai estakādes.

Traktortehnikas vadītāja tiesības pēc eksāmenu nokārtošanas varēs iegūt persona, kas pabeigusi teorētisko un praktisko apmācību izglītības iestādē, kura ir saņēmusi Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras izsniegtu mācību karti, vai arī attiecīgās kategorijas teorētiskās zināšanas un praktisko pieredzi ir apguvusi pašmācībā.

Turpmāk personai tiks dota izvēles iespēja pašmācības ceļā apgūt traktortehnikas teorētiskās zināšanas un tās vadīšanas prasmes vai arī kā līdz šim mācīties pie komersanta vai izglītības iestādē, kas saņēmusi traktortehnikas mācību karti.

Ceļu satiksmes noteikumu eksāmens būs jākārto, iegūstot pirmo traktortehnikas kategoriju vadīšanas apliecību (atkārtoti ceļu satiksmes noteikumu eksāmens nav jākārto, ja pretendenta rīcībā ir kāda no traktortehnikas kategoriju vadītāja apliecībām). Zemkopības ministrija norāda, ka nav iemesla atkārtoti likt kārtot vienu un to pašu eksāmenu vairākas reizes, jo ceļu satiksmes noteikumu eksāmens visām kategorijām ir un būs vienāds. Ja personai ir tiesības vadīt C1 vai C kategorijai atbilstošus transportlīdzekļus, tā ir atbrīvota no ceļu satiksmes noteikumu eksāmenu kārtošanas.

Teorētiskais eksāmens tiks kārtots elektroniski testa veidā. Teorētiskais eksāmens sastāvēs no divām daļām: ceļu satiksmes noteikumu jautājumiem un traktortehnikas ekspluatācijas drošības jautājumiem.

Noteikumos ir ietverta jauna norma par traktortehnikas braukšanas mācību atļaujas izsniegšanas, atjaunošanas un apmaiņas kārtību. Lai pretendents varētu mācīties vadīt transportlīdzekli, tam saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu ir jābūt klāt braukšanas mācību atļaujai. Līdz šim šāda atļauja netika izsniegta, jo normatīvais akts to neparedzēja. Lai persona atbilstoši Ceļu satiksmes likumam un Ceļu satiksmes noteikumiem varētu veikt mācību braucienus ar traktortehniku, noteikumi paredz, ka Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra izsniegs, atjaunos un apmainīs traktortehnikas braukšanas mācību atļaujas.

Apgūstot traktortehnikas vadības prasmi, traktoram būs jābūt aprīkotam ar pazīšanas zīmi "Mācību transportlīdzeklis", bet apmācītājam būs jāatrodas traktorā pasažieru sēdeklī, otrdien lēma valdība.

Apstiprināto Ceļu satiksmes noteikumu grozījumu mērķis ir pilnveidot mācību braukšanas nosacījumu piemērošanu praktisko mācību laikā, apgūstot traktortehnikas vadības prasmi.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz aprīkot ar pazīšanas zīmi "Mācību transportlīdzeklis" automobili, ar kuru tiek veikti mācību braucieni ceļu satiksmē. Toties Ceļu satiksmes noteikumi šādu prasību neparedz traktortehnikai, ar kuru tiek veikts mācību brauciens ceļu satiksmē. Līdz ar to ir izveidojusies situācija, ka traktortehnika, ar kuru tiek veikts mācību brauciens, netiek vai daļēji tiek aprīkota ar pazīšanas zīmi "Mācību transportlīdzeklis".

Lai nodrošinātu vienotu normatīvo aktu izpratni, un lai uzlabotu drošību uz ceļiem, tas ir, lai apkārtējie transportlīdzekļu vadītāji būtu informēti, ka traktortehniku vada persona, kura mācās ar to braukt, apstiprinātie noteikumi paredz, ka mācību traktortehnikai ir jābūt aprīkotai ar attiecīgo pazīšanas zīmi.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, kur mācību braucienu laikā automobilī vai autobusā ir jāatrodas apmācāmai personai, un kur - apmācītājam. Uz traktortehniku šādas normas netiek attiecinātas un nav skaidrības, kur ir jāatrodas traktortehnikas vadītprasmes apmācītājam.

Lai veicinātu normatīvo aktu vienotu izpratni un nodrošinātu atbilstošu drošību ceļu satiksmē, noteikumi paredz traktortehnikai līdzīgu kārtību kā automobiļiem un autobusiem saistībā ar apmācītāju atrašanās vietām mācību braucienu laikā. Mācību braucienu laikā apmācītājam ir jāatrodas traktortehnikā un jāsēž pasažieru sēdeklī. Mācību braucieni ceļu satiksmē var notikt tikai ar tādu traktortehniku, kurai ražotājs ir paredzējis pasažieru sēdekli.