Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Vai "Radio "SWH" tiks notirgots kādam skandalozā Meroni uzņēmumam?

© Lauris Aizupietis/F64

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu tirgus dalībnieki jau vairākas nedēļas runā, ka finiša taisnē nonācis Radio SWH pārdošanas process, turklāt ticamākais šīs raidstacijas pircējs būs kāds ar Šveices advokātu Rudolfu Meroni saistīts ārvalstu uzņēmums.

To Neatkarīgajai apliecināja vairāki raidstaciju līdzīpašnieki, apgalvojot, ka uzmanīgi seko notikumiem, bet oficiālus apstiprinājumus šīm pagaidām vēl tenkām neredz.

Savukārt akciju sabiedrības Radio SWH valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics to nenoliedza, tomēr sīkākos komentāros arī neielaidās.

Vaicāts, vai taisnība, ka radiostacijai mainās īpašnieki, J. Šipkēvics Neatkarīgajai teica: «Sekojiet līdzi Lursoft, un tad jau kļūs zināms. Pagaidām notiek process. Procesi notiek vienmēr, un jebkuru radiostaciju jūs jebkurā brīdī varat iegādāties, ja gribat. Ikviens jums to var pārdot, ja grib. Šiem mērķiem ir Lursoft, kurš publisko finalizētos darījumus.»

Vaicāts, vai taisnība, ka radiostaciju pērk ar Rudolfu Meroni saistītie uzņēmumi, J. Šipkēvics atbildēja: «Es jums vēlreiz saku, ka tādas lietas negrasos runāt pa telefonu ar cilvēkiem, kurus es vispār nepazīstu, un šādā kontekstā. Ja jums ir kādi jautājumi, sekojiet līdzi Lursoft. Es nepazīstu šo cilvēku, par kuru jūs runājat, un nekad dzīvē neesmu viņu redzējis.»

Sekojot J. Šipkēvica padomam, Neatkarīgā vakar pēcpusdienā izpētīja datu bāzi Firmas.lv, kas tāpat kā Lursoft atspoguļo oficiālo Uzņēmumu reģistra informāciju. Tur bija redzams, ka pēdējās izmaiņas a/s Radio SWH vadības sastāvā notikušas šā gada 6. aprīlī. Tad tika nomainīts valdes priekšsēdētājs Reinis Rotkalis, kura vietā nāca tieši J. Šipkēvics. Padomes locekles Ivetas Kūliņas vietā tobrīd nāca Igaunijas pilsonis Tomass Luhats. Savās vietās palika padomes priekšsēdētāja Igaunijas pilsone Tatjana Tolstaja (Tatiana Tolstaya) un uzņēmējs Filips Rubenis.

Atbilstīgi Firmas.lv datiem, T. Tolstaja par Radio SWH padomes priekšsēdētāju kļuva 2015. gada oktobrī. Parasti tiek uzskatīts, ka akciju sabiedrības padomes priekšsēdētājs ir īpašnieka pilnvarots pārstāvis vai pats īpašnieks. Savukārt akciju sabiedrības akcionāri Uzņēmumu reģistrā nav jāatspoguļo, līdz ar to publiski tie nav zināmi. Visticamāk, pirms 2015. gada oktobra Radio SWH piederēja citiem īpašniekiem, jo akciju sabiedrības padomē pirms tam bija divi Īrijas pilsoņi. Pazīstamie Latvijas kultūras darbinieki Zigmars Liepiņš, Mirdza Zīvere un J. Šipkēvics Radio SWH vadībā bija līdz 2007. gada novembrim, kad acīmredzot radiostacija tika pārdota pirmoreiz.

Savukārt par šveicieša R. Meroni centieniem ietekmēt politisko procesu Latvijā klīst aizvien nopietnākas runas. Nav šaubu, ka populāras raidstacijas pirkšana labi iederas politikas ietekmēšanas scenārijā, ja tas ir reāls. Ir parādījušies arī pierādījumi R. Meroni politiskajām ambīcijām, piemēram, informācija par R. Meroni kontrolēto uzņēmumu maksājumiem Ventspils opozīcijas politiķiem un Saeimas deputātam Artusam Kaimiņam piederošajai SIA Suņu būda, kas uztur interneta mediju Suņu būda.