Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Asinsdonoru centrs: Konkrētai personai ziedotās asinis nonāk kopējā krājumā

© f64

Arī konkrētai personai ziedotas asinis nonāk kopējā asins krājumā, un visiem pacientiem, kuriem tas ir nepieciešams, palīdzība tiek sniegta, atgādina Valsts asinsdonoru centrā (VADC).

Sociālajā tīklā "Twitter" raisījušās diskusijas par to, kādēļ, ziedojot asinis konkrētam pacientam, vairs nav jānorāda tā vārds, bet tikai ārstniecības iestāde, kurai ziedojums paredzēts. Jautājumus raisījusi arī izziņa, kas tiek izsniegta pēc asins ziedošanas, kādai sociālā tīkla lietotājai norādot, ka tā pašam donoram esot jāiesniedz ārstniecības iestādē.

Kā skaidro VADC, sabiedrībā joprojām pastāv maldīgs uzskats, ka "manis ziedotās asinis saņems pacients, kuram tās ziedoju". VADC uzsver, ka pacients tiešām asinis saņems, taču ne konkrētā donora. Pēc asins nodošanas ir nepieciešamas divas diennaktis, lai tās pārbaudītu un katru asins devu sadalītu komponentos. Tikai tad tās nonāk VADC asins krājumā.

Ziedojot asinis konkrētam pacientam, donors palīdz uzturēt kopējo asins krājumu. Centrā skaidro, ka pacientiem asinis var ziedot jebkuras asinsgrupas donors, taču ne visiem donoriem drīkst pārliet citas asinsgrupas asins komponentus. Dažkārt nepieciešama vairāku donoru palīdzība.

Neatkarīgi no tā, vai personai ir vai nav ziedotas asinis, tas nav šķērslis plānotas vai neplānotas ārstēšanas saņemšanai, uzsver VADC. "Bieži vien asins ziedošanas aicinājums konkrētam pacientam tiek pārprasts un cilvēkos rodas pilnīgi nepamatots satraukums. Visiem pacientiem, kuriem tas ir nepieciešams, tiek sniegta palīdzība. Tāpēc būtiski ir pastāvīgi uzturēt asins krājumus un savu ieguldījumu tajā vari veikt arī Tu," aicina VADC.

Līdz šim, ziedojot asinis, bija jānorāda personas vārds un uzvārds, kā arī ārstniecības iestāde, kurā pacients atrodas vai paredzēta procedūra. Tomēr, ņemot vērā faktu, ka donora ziedotās asinis nonāk asins krājumā, nevis pie konkrētā pacienta, turpmāk donoram jānorāda tikai ārstniecības iestāde, kurai ziedojums paredzēts.

VADC pārstāvis Jānis Vecvagars aģentūrai LETA arī paskaidroja, ka izziņa, ko pēc asins ziedošanas konkrētai personai saņem donors, pilda informatīvu funkciju. Proti, donori, kuri ziedo konkrētam pacientam tādā veidā pauž savu solidaritāti, par ko saņem rakstisku apliecinājumu.

Šī izziņa donoram nav jānogādā ārstniecības iestādē, uzsvērta Vecvagars. VADC katras darbadienas izskaņā nosūta informāciju konkrētajai ārstniecības iestādei, norādot, cik donori asinis ziedojuši konkrētas ārstniecības iestādes pacientiem.