Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Attieksme pret marihuānu kļūst arvien liberālāka. Arī Latvijā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Marihuāna nonākusi Eiropas likumdevēju dienaskārtībā. Varbūt ne gluži kā jautājums numur viens, taču parlamentārieši no dažādām valstīm pat tiekas klātienē, lai konsultētos par kaņepes dekriminalizāciju un lietošanu medicīniskos nolūkos.

Jūlija beigās no Londonas, kur notika starpparlamenta grupu sanāksme, atgriezies Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks. Pārstāvēti bija parlamentārieši un eksperti no 20 valstīm. Arī policijas iestāžu cilvēki. Tur spriestais liecina, ka attieksme pret marihuānu kļūst arvien liberālāka. Arī Latvijā.

Lai dzīve nesāp

Starpparlamentu grupu sarunās tika aplūkoti divi ar marihuānu saistīti temati. Pirmkārt, nelielu pašpatēriņam paredzētu devu dekriminalizācija, atstājot par to spēkā tikai administratīvo atbildību. Šobrīd Eiropā par narkotiku lietošanu teorētiski tiek piemēroti stingri mēri, taču praksē tie nedarbojas un apkarošanas rezultāti esot švaki. Ekspertu vairākums uzskata, ka lietotāji pat tiekot šādi virzīti noziedzīgās pasaules virzienā. Turklāt jauni cilvēki ar pāris marihuānas cigaretēm sabojā sev biogrāfiju, un tas neesot nepieciešams. R. Ražuks atzīst, ka par kaņepes dekriminalizāciju, ja tāds rosinājums nāktu Saeimas dienaskārtībā, būtu nepieciešamas nopietnas diskusijas. Parlamentā šis jautājums reiz jau tika skatīts - kad narkotiku cienītāji savāca 10 000 balsu sabiedrības iniciatīvu platformā manabalss.lv. Taču Saeima pīpmaņus draudzīgi apbēdināja. Galvenais pretarguments bija, ka Latvijas sabiedrībai vispirms jāiemācās kulturāli dzert, nevis piedāvāt tai vēl vienu legālu apreibināšanās līdzekli.

Tomēr pašlaik marihuānas lobētāji runā nevis par to, cik patīkama ir apreibināšanās, bet gan, cik tā nozīmīga visiem slimniekiem un mirējiem.

Papīpēs, papīpēs, un dzīve vairs nesāpēs. Marihuānas izmantošana medicīniskiem nolūkiem bija otrs aspekts Londonas sanāksmē.

Par medicīniskiem nolūkiem

Te uzreiz jāpaskaidro, ka marihuānas lietošana medicīniskos nolūkos nenozīmē, ka no ģimenes ārsta varētu saņemt receptes garastāvokļa uzlabošanai un tad uz nebēdu tīt kāšus vai cept marihuānas kūciņas. Medicīniskie nolūki paredz kaņepes aktīvās vielas - tetrahidrokanabinola - izmantošanu medikamentu sastāvā - mutes dobuma aerosola vai pilienu veidā. Vielai esot efektīva pretsāpju iedarbība. Francijā ir patentēts arī šāds medikaments izkaisītās sklerozes simptomu ārstēšanai. Šo preparātu lieto Lielbritānijā, Vācijā, Spānijā un Itālijā. Taču ne Latvijā. Kā Neatkarīgajai skaidro Zāļu valsts aģentūrā: «Latvijā nav reģistrētas marihuānu saturošas zāles. Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā ir iekļauti augu valsts produkti ar narkotisku iedarbību, tajā skaitā kanabiss, līdz ar to šobrīd tos Latvijā ir aizliegts izplatīt pat medicīniskos nolūkos.»

Ir politiska atbalsta pazīmes

Gluži tāpat kā visas pārējās narkotikas, marihuāna Latvijā tiek izplatīta vienīgi noziedzīgā ceļā. Ņemot vērā aptauju datus, apkarošana nesekmējas. Eiropas ziņojums par narkotikām liecina, ka vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem marihuānu pamēģinājuši ap 10% iedzīvotāju. Savukārt vecumā no 15 līdz 34 gadiem pēdējā gada laikā lietojuši 5-10%. Salīdzinoši brīvi pieejama, taču valsts nekontrolēta manta. Tātad netiek uzraudzīta kvalitāte, netiek iekasēti nodokļi. Arī šie ir būtiski argumenti, kādēļ daudzas valstis šobrīd izvēlas legalizācijas virzienu.

Latvijā parādās tam atbalstoši viedokļi. Veselības ministre Anda Čakša gan paziņojusi, ka Latvijas sabiedrība nav pietiekami nobriedusi marihuānas legalizācijai medicīniskām vajadzībām. Savukārt partija Progresīvie apgalvo, ka sabiedrība jau ir pārgatavojusies, gaidot marihuānu. Legalizāciju tā iekļāvusi pat savā priekšvēlēšanu saturā:

«Mums ir jāizbeidz likt cietumos līdzcilvēki, kuri lieto marihuānu savām personiskajām vajadzībām!» Zīmīgi, ka šī sīkpartija nav vienīgais spēks, kura pārstāvji vēlīgi izteikušies par marihuānas nākotni.

Arī veselības ministres partijas biedrs - zaļzemnieku valdes loceklis Edgars Tavars - atbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizēšanu medicīniskām vajadzībām. Savā tvitera kontā viņš ielicis saiti uz rakstu, kurā apgalvots, ka 49% Latvijas iedzīvotāju atbalsta marihuānas legalizāciju medicīniskām vajadzībām. «Pozitīva tendence,» raksta deputāts E. Tavars un klāt pielicis priecīgu īkšķa simbolu. Citā tvītā viņš priecājas par ziņu, ka medicīniskās marihuānas legalizāciju atbalsta Latvijas Sāpju izpētes biedrība.

Policiju pārprata

Iespējams, politiķi šādi vāc sev atbalstītājus, un zāles cienītāji lāgā nesaprot, ka medicīniskā marihuāna nenozīmēs tās brīvu pieejamību parastas cigaretes formā. Šāds pārpratums sanācis arī ar Valsts policijas Narkotisko, psihotropo vielu un to prekursoru nelegālās aprites apkarošanas nodaļas priekšnieka Sanda Radziņa sniegto skaidrojumu aģentūrai LETA. Daži mediji to iztulkojuši teju kā principiālu atbalstu marihuānas legalizācijai. Tomēr tā nav tiesa. Policija bija un joprojām ir kategoriski pret marihuānas legalizāciju pīpēšanai. Taču nav pamata iebilst tās aktīvo vielu izmantošanai medikamentos, ja farmaceiti un mediķi to uzskata par nepieciešamu. S. Radziņš skaidro, ka jau pašlaik medicīnā tiek izmantota virkne preparātu, kas satur psihotropās vielas. Vēža slimniekus atsāpina ar fentanila plāksteriem, lieto morfiju. Nekas briesmīgs nenotiks, ja parādīsies pāris jauni medikamenti uz marihuānas bāzes. Taču par marihuānas medicīnisku smēķēšanu, kā tas notiek, piemēram, ASV, nevarot būt ne runas. Jaunajās šķirnēs aktīvās vielas sastāvs esot tik augsts, ka to lietot esot bīstami. Turklāt valstij tad būtu jānodrošina narkotiku audzēšanas un produkta kvalitātes kontrole. Varbūt politiķiem marihuānas temats pašlaik šķiet kaut kas moderns, bet iekšlietu resors saka tam kategorisku nē.

Tomēr skaidrs, ka vienam solim liberalizācijas virzienā var sekot nākamais. Ja ar tetrahidrokanabinola šķīdumu drīkstēs aplaistīt aukslējas vai pilināt to nāsīs, tad kāpēc gan to nevarētu izmantot inhalācijām dūmu veidā. Vismaz sāpju slimnieki. Un, ja viņi drīkstēs, tad - kādēļ ne depresijas slimnieki, un arī visi pārējie, kas sliktā garastāvoklī. Vai gluži otrādi - labā.

Ražuks prognozē, ka pašreizējā priekšvēlēšanu jūklī jautājums par marihuānas nākotnes statusu netiks virzīts, taču principā tas esot tuvākās nākotnes jautājums.