Cik daudzi Latvijas iedzīvotāji atbalsta ideju pārtraukt grozīt pulksteņu rādītājus

© EPA/Scanpix

Nesen kļuva zināms, ka Latvijas valdība atbalstījusi atteikšanos no pulksteņa rādītāju grozīšanas divreiz gadā, saglabājot vasaras laiku. Bet ko par to domā iedzīvotāji?

75% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem atbalsta ideju pārtraukt grozīt pulksteņu rādītājus.

Aptaujā, kas veikta LNT raidījuma "900 sekundes" ietvaros, noskaidrots, vai iedzīvotāji vēlas, lai laiks vairs nemainītos divas reizes gadā.

“Kantar TNS” veiktā aptauja rāda, ka vairākums jeb 75% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem atbalsta ideju pārtraukt grozīt pulksteņu rādītājus. 17% iedzīvotāju domā, ka tomēr šī tradīcija jāturpina, bet vēl 8% īsti nav nostājas šajā jautājumā.

Jāpiebilst, ka Eiropas Komisijas (EK) rīkotajā sabiedriskajā apspriešanā par pārejas uz vasaras lauku lietderību piedalījušies vairāk nekā 4,6 miljoni respondentu no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Apspriešana norisinājās no 4. jūlija līdz 16.augustam un tajā, tiešsaistē aizpildot anketu, varēja piedalīties ES valstu pilsoņi, ieinteresētās puses un valsts pārvaldes institūcijas.

EK tagad analizēs atbildes un tuvākajās nedēļās publiskos ziņojumu par rezultātiem.

Latvijas Ministru kabinets 14.augustā atbalstīja nacionālo pozīciju, kas paredz pārtraukt pulksteņa rādītāju grozīšanu divas reizes gadā un saglabāt vasaras laiku, Tāda pašu nostāju 25.jūlijā apstiprināja Lietuvas valdība. Savukārt Igaunijas valdība 9.augustā atbalstīja nostāju, ka visā ES jāatsakās no pulksteņa rādītāja pagriešanas par vienu stundu divreiz gadā, taču nepauda viedokli par to, vai būtu labāk pastāvīgi palikt pašreizējā ziemas vai vasaras laikā.

Par atteikšanos no pārejas uz vasaras laiku visaktīvāk iestājas Lietuva, Somija un Polija.