Iespējams gatavojas aplikt ar papildu nodokli sadzīves tehniku

Ledusskapis © f64

Neoficiāli tiek apsvērta iespēja aplikt ar papildu nodokli sadzīves tehniku.

Tā, atsaucoties uz laikrakstu "Dienas Bizness", šodien vēsta LETA.

Valsts kases ienākumu papildināšanai var ieviest papildu nodokļus un nodevas. Darba grupa, kas izstrādāja priekšlikumus nodokļu politikas maiņai par labu ekonomikas attīstības stimulēšanai, ieteica apsvērt iespēju ieviest ikgadējo maksājumu par ekskluzīviem priekšmetiem, piemēram, jahtām, privātajām lidmašīnām.

Turklāt vairākām precēm pēdējā gada laikā ir būtiski kritusies cena, tāpēc neoficiāli tiek runāts par iespēju, piemēram, sadzīves tehniku - televizorus, magnetolas, veļas mazgājamās mašīnas, trauku mazgājamās mašīnas, gāzes plītis u.c. - aplikt ar papildu nodokli, piemēram, akcīzi vai fiksēto maksājumu par katru vienību.

Tādējādi netiktu ietekmētas visu preču un pakalpojumu, it īpaši izdzīvošanai svarīgu, cenas, ko radītu pievienotās vērtības nodokļa likmes palielināšana.

"Ja šāda nodeva vai nodoklis tiktu ieviests, tas attiecīgi sadārdzinātu sadzīves tehniku," brīdina "Panasonic" Latvijas pārstāvniecības vadītāja Santa Māgure.

Šādai iecerei ir vairākas neskaidrības: par cik paaugstinātos produktu cena šajā gadījumā, vai likme būtu diferencēta un kas šo sadārdzinājumu izjutīs - pircējs vai tirgotājs.

"Budžeta modeļu gadījumā, kur cena ir ļoti jūtīga, visticamāk, šādu sadārdzinājumu nāksies nosegt tirgotājam, samazinot savu peļņas procentu. Jebkurā gadījumā papildu nodokļa/nodevas slogs bremzētu biznesu," skaidro uzņēmēja.

Vairāki nodokļu speciālisti uzskata, ka Latvijai nav jāizgudro jauns ritenis, atliek tikai paraudzīties citu valstu pieredzē. "Tepat Eiropā ir daudz dažādu eksotisku un erotisku tiešo un netiešo nodokļu, jo jebkuri aktīvi, taustāmi vai netaustāmi labumi var būt labs priekšmets aplikšanai ar kādu nodokli vai nodevu," akcentē zvērinātu advokātu biroja "BDO Zelmenis & Liberte" nodokļu konsultants Remi Trohs.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais