Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Atzīmēs Baltijas ceļa gadadienu

© f64

Šodien pie Brīvības pieminekļa notiks svecīšu aizdegšana un vienošanās dziesmās, lai pieminētu Baltijas ceļa gada dienu.

1987.gada 23.augustā cilvēktiesību aizstāvības grupa "Helsinki-86" nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, atgādinot par 1939.gada 23.augustā noslēgto noziedzīgo Molotova-Ribentropa paktu, kas noveda pie Baltijas valstu okupācijas. Piemiņas pasākums izvērtās plašā protestā pret padomju okupāciju.

1989 gada 23.augustā vairāk nekā divi miljoni latviešu, lietuviešu un igauņu izveidoja dzīvo ķēdi jeb Baltijas ceļu no Tallinas līdz pat Viļņai, pieprasot Baltijas valstu neatkarību. Baltijas ceļš ir viena no visu laiku daudzskaitlīgākajām un iespaidīgākajām politiskajām manifestācijām pasaulē.

Pasākumā piedalīsies lietuviešu, igauņu, poļu un ukraiņu pārstāvji, uzsverot visu tautu kopīgās intereses. Ugunsceļa pasākumā uzstāsies vīru kopa "Vilki", dziesminieks Arnis Neretnieks un jaunā dziedātāja Anna Amanda Stolere.

Atceroties vienu no Trešās atmodas spilgtākajiem notikumiem, Tautas frontes muzejā šodien plkst.17.30 notiks režisora Askolda Saulīša dokumentālās filmas "Baltijas brīvības ceļš" seanss.

Filmā atspoguļoti notikumi, kas saistīti ar Baltijas valstu sadarbību 20.gadsimta 20. līdz 30.gados un kopējiem neatkarības centieniem, tiecoties atgūt zaudēto neatkarību pēc pusgadsimta ilgas PSRS okupācijas. Kinolentē atainots arī lielo pārmaiņu laiks Baltijas valstīs, kad transformācija notika it visās dzīves jomās, un atkalapvienošanās ar Eiropas politisko, sociālo un kultūras vidi.

Filmā izmantoti līdz šim nepublicēti videomateriāli arī no Igaunijas un Lietuvas arhīviem. "Baltijas tautu līderi tomēr ir gājuši vairāk vai mazāk atšķirīgus ceļus, katrs meklējis savas iespējas. Lai arī neatkarības atgūšanas laikā mūsu tautas turējās kopā un arī šodien mūs pazīst kā trīs Baltijas valstis, iekšēji esam bijuši diezgan atšķirīgi" paudis režisors Saulītis.

Pirms seansa plkst.14 un 16 ikvienam interesentam būs iespēja apskatīt Tautas frontes muzeja ekspozīciju gida vadībā