Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SEB: Studenti, kuri izmanto kredītu mācībām ārzemēs, visbiežāk studē Lielbritānijā

© f64

2017. gadā studiju vai studējošā kredītus ar valsts galvojumu saņēma gandrīz 1600 studenti - piešķirtā finansējuma apmērs pārsniedza astoņus miljonus eiro. No tiem gandrīz 850 tūkstoši eiro piešķirti studentiem, kuri devās mācīties uz ārzemēm. Populārākās mērķa valstis ir Lielbritānija un Nīderlande, kā arī ASV, Zviedrija, Dānija un Igaunija.

Arī šogad kredītus ar valsts galvojumu studentiem piedāvā vienīgi SEB banka - no 20. augusta līdz 27. novembrim studenti var pieteikties aizdevumu saņemšanai. Studentam vispirms jāpiesakās savā augstskolā un, saņemot apstiprinājumu, var vērsties bankā. Visērtāk aizpildīt pieteikumu gan pašam studentam, gan galvotājam ir internetbankā - tur arī ir iespējams parakstīt līgumu, netērējot laiku filiāles apmeklēšanai.

Studentiem ir pieejami divu veidu kredīti ar valsts galvojumu - studiju kredīts mācību maksas segšanai (nauda tiek pārskaitīta no bankas uzreiz uz mācību iestādi) un studējošā kredīts ikdienas vajadzībām (nauda tiek pārskaitīta reizi mēnesī (izņemot jūliju un augustu) uz studenta kontu). Studiju kredīta summa atkarīgā no mācību maksas konkrētajā mācību iestādē un valstī noteiktā limita, savukārt studējošā kredīta maksimālā summa mēnesī nepārsniedz 80% no minimālās algas (šobrīd - 344 eiro). Abu veidu kredītiem ir vienāda procentu likme: 2.5% plus 6 mēnešu EURIBOR (šobrīd - 0%).

Kredīti ir pieejami studentiem, kuri izvēlas mācīties ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs - no pērn piešķirtajiem aizdevumiem 36 bija kredīti studiju maksas segšanai, bet 44 - ikdienas tēriņu segšanai ārzemēs. Apmēram trešdaļu no aizdevumiem saņēmuši jaunieši, kuri devušies mācīties uz Lielbritāniju. Starp populārākajām valstīm, kur brauc studenti no Latvijas, ir arī Nīderlande, ASV, Zviedrija, Dānija un Igaunija. Ārzemju skolās jaunieši izvēlas ļoti dažādas nozares - medicīna, māksla, finanses, datorzinātnes, komunikācija un citas specialitātes.

“Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas informācijas, Latvijā aptuveni 40% vietu augstskolās ir tiek apmaksātas no valsts budžeta, bet pārējiem studentiem par mācībām ir jāmaksā pašiem. Arī ārzemēs ir augstskolas, kuras uzņem studentus no Latvijas uz bezmaksas vietām, un ir skolas, kur ir jāmaksā. Mēs uzskatam, ka mācību maksai nav jābūt šķērslim apgūt tieši to specialitāti, ko jaunieši vēlas. Studiju kredītiem ar valsts galvojumu ir izdevīgāka procentu likme, kā arī atmaksas atvieglojumi, ko studenti arī aktīvi izmanto. Viens no visbiežāk izmantotajiem atvieglojumiem ir iespēja atlikt kredītā atmaksu, ja jaunietis turpina mācības,” stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Latvijā visbiežāk kredītiem ar valsts galvojumu piesākās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes. No 2017. gadā piešķirtajiem aizdevumiem

84% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 16% - studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Kredīta vidējā summa ir aptuveni 5500 eiro. Visbiežāk kredītiem piesakās studenti, kuri apgūst humanitārās, sociālās un dabas zinātnes, piemērām, tiesību zinātnes, ekonomiku un finanses, psiholoģiju, sabiedriskās attiecības, pedagoģiju, uzņēmējdarbības vadību un citas studiju programmas.