Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

NRA pēta, kāds pārtikas cenu pieaugums gaida iedzīvotājus

© F64

Pārtikas iepirkuma grozu šobrīd sadārdzina sviests, piens, olas, putnu un liellopu gaļa. Taču eksperti lēš, ka drīzumā par olām, putnu gaļu, miltiem un maizi varētu būt jāmaksā vēl dārgāk, jo sliktās labības ražas dēļ kāpušas graudu cenas.

Šā gada graudu ražas ievērojamo samazinājumu zemniekiem nedaudz kompensē augstākas iepirkuma cenas. Dažs saimnieks sūkstās, ka pasteidzies ar ražas pārdošanu. Nedaudz pagaidot, par graudiem būtu varēts saņemt lielāku samaksu. Savukārt pircējiem jārēķinās, ka līdz ar graudu cenas kāpumu sadārdzināsies arī citi produkti, kuru iegūšanā izmanto graudus.

Ekrānšāviņš no avīzes

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Inguna Gulbe intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma gan norādīja, ka satraukumam par iespējamo graudu trūkumu nav iemesla. «Ja Latvijā graudi neizaug pietiekamā daudzumā, tos ieved no citurienes. Taču, ņemot vērā, ka sausums skāris visu Eiropu, graudi, visticamāk, kļūs dārgāki, un jau kopš jūnija to cenas pasaules biržās kāpj,» apstiprināja I. Gulbe. Pēc viņas prognozēm, cenas kāps visiem produktiem, kuru ražošanā izmanto graudus, tajā skaitā varētu kāpt vistas gaļai, olām, miltiem. Maizes cenas graudu sadārdzinājums ietekmēs mazāk. Savukārt dārzeņu cenas joprojām saglabāsies zemas, un arī liellopu gaļai vai cūkgaļai tuvākā laikā nevajadzētu palikt dārgākai.

Vairākas aptaujas liecina, ka Latvijā pircēji joprojām lielu uzmanību pievērš akcijām, tādā veidā domājot samazināt izdevumus par pārtiku, daļa ar nepacietību gaida atveramies Vācijas zemo cenu veikalus Lidl, cerot uz lētākiem produktiem.

Gaidāmā Lidl ienākšana Latvijā ir sapurinājusi esošos mazumtirgotājus Latvijā. SIA Maxima Latvija izdevies panākt, ka atsevišķās produktu kategorijās cenas šā mazumtirgotāja veikalos ir samazinājušās straujāk nekā tirgū kopumā. «Minerālūdenim un atspirdzinošajiem dzērieniem cenas samazinājušās tikai Maxima Latvija veikalos, kamēr pārējā tirgū, saskaņā ar CSB datiem, šīs preču kategorijas produktiem cenas augušas par vidēji 3,5 procentiem,» norāda SIA Maxima Latvija komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

SIA Rimi Latvia savukārt savus Supernetto veikalus, ko pircēji ir iecienījuši zemāku cenu dēļ, pamazām pārveido par Rimi Mini.

«Latvijas tirgū ilgus gadus esam strādājuši ar diviem zīmoliem - Rimi un Supernetto. Katrs no šiem zīmoliem ir spēcīgs ar savu vērtību un piedāvājumu. Šobrīd, īstenojot pāreju uz viena zīmola stratēģiju Latvijas tirgū, mēģinām šīs abas pasaules savienot, veidojot jaunu formātu - Rimi Mini,» uzsver Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. Visus līdzšinējos Supernetto veikalus par Rimi Mini plānots pārveidot līdz nākamā gada beigām.

Ekrānšāviņš no avīzes

Atteikšanās no Supernetto zīmola neesot saistīta ar Vācijas zemo cenu veikala Lidl ienākšanu Latvijā, bet gan ar pircēju paradumu maiņu. Veicot detalizētus pircēju paradumu pētījumus katrā veikalā visā Latvijā, Rimi Latvia secināja, ka Supernetto gadījumā liela daļa pircēju vēlējās plašāku sortimentu. Tāpēc, ņemot vērā gan pircēju vēlmes un pieprasījumu tirgū, gan uzņēmuma kopējo stratēģiju, tika uzsākts darbs pie jauna formāta izveides.

Rimi Latvia sola, ka Rimi Mini veikalos būs nopērkami aptuveni 600 līdz šim iemīļotāko Supernetto produktu par tādām pašām cenām kā Supernetto un gandrīz divkāršots sortiments, pievienojot Rimi veikalos pieejamos produktus un paplašinot augļu un dārzeņu piedāvājumu. «Būtībā Rimi Mini nav ne vecais Supernetto, ne vecais Rimi - tas ir kaut kas mazliet jauns,» teic V. Turlais.

Neskatoties uz konkurenci starp pārtikas mazumtirgotājiem, daļa produktu turpina sadārdzināties. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju dārgāki bija piens, skābais krējums, siers, biezpiens, kefīrs, mājputnu gaļa, augļu un dārzeņu sulas, konditorejas izstrādājumi, maize un olas. Sviesta cena kāpj jau otro gadu. 2017. gada jūlijā sviesta cena gada laikā bija sadārdzinājusies par 47 procentiem, šogad - par 19 procentiem.

Gada laikā lētāki ir palikuši dārzeņi, svaigi augļi, cukurs, šokolāde, milti, augu eļļa.