Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

"Ūdens monēta" uzvarējusi starptautiskā monētu konkursā

Mākslinieku Ilmāra Blumberga un Jāņa Strupuļa radītā "Ūdens monēta" starptautiskajā monētu konkursā "Monētu zvaigznājs" tika atzīta par uzvarētāju nominācijā "Unikāls idejas risinājums", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Latvijas bankas" Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja vietnieks Kristaps Otersons.

Ceturtajā starptautiskajā jubilejas un piemiņas monētu konkursā "Monētu zvaigznājs", ko rīko izdevniecība "Watermark Publishing House", šogad piedalījās 209 monētas no 24 valstīm. Konkursā tradicionāli tiek noteikti uzvarētāji sešās nominācijās, tiek piešķirtas arī speciālbalvas, viena no tām - tautas balsojumā.

Žūrijā bija eksperti no astoņām Eiropas valstīm, ASV un Kanādas.

"Ūdens monēta", kuru iedzīvotāji šogad atzina arī par Latvijas gada monētu, ir viena no neparastākajām Latvijas Bankas monētām. Monētu dizaina komisijas loceklis akadēmiķis Jānis Stradiņš to raksturoja šādi: ""Ūdens monēta" ir visoriģinālākā kaut vai savas formas ziņā. Kvadrātiska monēta - tas monētu tirgū jau ir kaut kas neparasts. Šī monēta ir ar visdziļāko filozofisko jēgu."

Konkursa "Monētu zvaigznājs" nominācijā "Gada sudraba monēta" diplomu saņēmusi Edgara Folka un Jāņa Strupuļa izstrādātā jubilejas monēta "Ziemassvētku eglīte", kas veltīta 500 gadu jubilejai kopš pirmās eglītes izgreznošanas Rīgā.

Latvijas Bankas jubilejas un piemiņas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem un kultūras zīmēm.

Latvijas pirmās jubilejas monētas ar divu latu, desmit latu un 100 latu nominālvērtību tika izlaistas 1993.gada novembrī, svinot Latvijas Republikas neatkarības 75.gadadienu. Kopš tā laika Latvijas Banka gan nacionālu, gan starptautisku monētu programmu ietvaros laidusi klajā jau 75 jubilejas un piemiņas monētas.

Par Latvijas gada monētām atzītas: 2004.gadā "Laika monēta", 2005.gadā "Barons Minhauzens", 2006.gadā "Ciparu monēta", 2007.gadā "Laika monēta II", 2008.gadā "Laimes monēta", 2009.gadā "Ūdens monēta".