Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

CVK svītro Ždanoku no LKS kandidātu saraksta

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Agency

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma Latvijas Krievu savienības 13.Saeimas deputātu kandidāti Vidzemes vēlēšanu apgabalā Tatjanu Ždanoku svītrot no kandidātu saraksta.

Ždanoka žurnālistiem apliecināja, ka šo lēmumu pārsūdzēs Administratīvajā apgabaltiesā. Gadījumā, ja arī šajā instancē lēmums būs nelabvēlīgs, politiķe apņēmusies šajā jautājumā vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Par Ždanoku CVK rīcībā ir tiesas spriedums, kas apliecina, ka kandidāte ir darbojusies Latvijas Komunistiskajā partijā pēc 1991.gada 13.janvāra.

Par Ždanoku CVK rīcībā ir tiesas spriedums, kas apliecina, ka kandidāte ir darbojusies Latvijas Komunistiskajā partijā pēc 1991.gada 13.janvāra, un tāpēc uz kandidāti ir attiecināms Saeimas vēlēšanu likumā noteiktais kandidēšanas aizliegums.

Tomēr, ņemot vērā Satversmes tiesas norādījumu katru šādu gadījumu izvērtēt individuāli, lai pārliecinātos, vai persona ar savu rīcību joprojām apdraud Latvijas valsts neatkarību un demokrātiskas tiesiskas valsts principus, CVK lūdza papildu informāciju Drošības policijai un Satversmes aizsardzības birojam.

Kā ziņots, CVK iepriekš lēma par septiņu kandidātu svītrošanu no partiju sarakstiem, jo likums viņiem liedz kandidēt uz Saeimu.

13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.