Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā maz eiro banknošu un monētu viltojumu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Pirmajā pusgadā Latvijā atklātas 708 viltotas eiro banknotes un 115 monētas par kopējo summu 40 553 eiro. Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, Latvijā ir mazs naudas viltojumu gadījumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju.

Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs Aleksandrs Antiņš atklāj, ka gan Latvijā, gan ES joprojām visbiežāk tiek viltotas 50 eiro banknotes, to bija apmēram 75% no visiem eiro banknošu viltojumiem, lielākoties - pirmās sērijas 50 eiro banknotes.

Eiro zonā kopumā 2018. gada 1. pusgadā konstatēts 301 tūkstotis viltotu banknošu. Pagājušā gada 1. pusgadā tika konfiscēts 331 tūkstotis viltotu banknošu. Vairums (88,8%) viltojumu atklāts eiro zonas valstīs, aptuveni 10,3 procenti - ārpus eiro zonas esošajās ES dalībvalstīs un 0,9 procenti - citos pasaules reģionos.

«Iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza. Viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu. Pašlaik apgrozībā ir krietni vairāk nekā 21 miljards eiro banknošu, kuru kopējā vērtība pārsniedz 1,1 triljonu eiro,» skaidro A. Antiņš.

2019. gada 1. pusgadā eirosistēma plāno emitēt jauno 100 eiro un 200 eiro banknoti - Eiropas sērijas pēdējo divu nominālvērtību banknotes. Abās banknotēs izmantoti vairāki jauni pretviltošanas elementi.

Arī esošās eiro banknotes un monētas ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka var zaudēt modrību. Tā kā viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema, pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B, filiālē Liepājā, Teātra ielā 3, kā arī tuvākajā policijas iecirknī. Latvijas Bankā darbojas vienotais naudas pārbaudes centrs. Iepriekš naudas viltojumu pārbaudes tika veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, bet tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu ar viltojumu pazīmēm pārbaudes.