Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pāvesta vizīte sagatavota

© Scanpix

Gatavojoties pāvesta Franciska vizītei Latvijā, tika meklēti gan brīvprātīgie, gan rīkoti dažādi pasākumi, to skaitā gan ziedojumu vākšana, gan zeķu adīšanas akcija, gan ikgadējā Aglonas svētceļojuma laikā studēti viņa teksti.

No 22. līdz 25. septembrim notiks arī Baltijas svētceļojums, tā dalībniekiem piedaloties pāvesta Franciska vizītes pasākumos Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Svētceļojumā īpaši aicināti piedalīties jaunieši no 18 gadu vecuma, jauniešu darba vadītāji, priesteri un konsekrētās personas.

Svētceļnieki dosies no Rīgas (caur Daugavpili) uz Viļņu, kur notiks Austrumeiropas jauniešu tikšanās ar pāvestu Francisku, pēc tam - uz Kauņu, lai piedalītos Svētajā misē, un tālāk - uz Aglonu ar galamērķi Tallinā, kur pāvests Francisks tiksies ar dažādu konfesiju jauniešiem. Pēc tam svētceļnieki atgriezīsies Latvijā.

Pāvesta vizīte Latvijā sāksies 24. septembra rītā. Pulksten 8.50 notiks sagaidīšanas ceremonija Rīgas pils pagalmā, vizīte pie Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām un diplomātisko korpusu. Pulksten 10.10 paredzēta ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, pusstundu vēlāk - ekumenisks dievkalpojums Rīgas Domā un pāvesta uzruna. Pulksten 11.50 pāvests apmeklēs Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāli un tiksies ar iedzīvotājiem. Pirms došanās uz Aglonu katoļu baznīcas virsgans pusdienos ar bīskapiem. Pēcpusdienā pulksten 16.30 plānota Svētā mise Aglonā.

Pāvesta Franciska vizītes laikā Rīgā par brīvprātīgajiem ir pieteikušies 140 cilvēku, kuru vidū ir ne tikai katoļi, bet arī luterāņi, baptisti un cilvēki, kuri nepieder nevienai no konfesijām. Savukārt vizītes otrajā daļā - Aglonā - kā brīvprātīgie darbosies 200 Latgales jaunsargu.

Lai nodrošinātu cilvēku nokļūšanu uz Aglonu un atpakaļ, būs gan papildu vilcieni, gan autobusu reisi, kā arī vairākām ministrijām piešķirti līdzekļi šīs vizītes nodrošināšanai: Aizsardzības ministrijai - 22 554 eiro, Iekšlietu ministrijai 60 432 eiro, Zemkopības ministrijai 538 eiro, Tieslietu ministrijai 134 510 eiro, Veselības ministrijai 15 938 eiro, Satiksmes ministrijai 49 000 eiro. Valsts prezidenta kancelejai pienāksies 158 385 eiro, bet Aglonas pašvaldībai atvēlēti 38 720 eiro, lai svētku laikā nodrošinātu apmeklētāju drošību un kārtību, informētu par transporta pakalpojumiem, uzkoptu teritoriju.