Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Radikālie vegāni grib atradināt no olām. Visus

UZMANĪBU, BĪSTAMI! Radikālie vegāni savas ideoloģijas propagandā izmanto dažādus teatralizētus paņēmienus, kas piesaista un vienlaikus biedē bērnus. Uz nestabilu psihi dzīvnieku humanizācijas ideja iedarbojas sekmīgāk © Oksana Džadana/ F64

Ielīšana radikālās vegānu organizācijas Dzīvnieku brīvība teatralizētajā sprostā ir daudz bīstamāka, nekā var šķist no malas. Patiesībā šī biedrība necīnās par vistu labklājību, bet gan pilnīgu sabiedrības atteikšanos no dzīvnieku pasaules produktiem – nekāda ēdiena, nekāda apģērba, nekādu izstrādājumu.

Vakar organizācija rīkoja savu kārtējo izrādi - šoreiz Vecrīgā. Tur novietots cilvēka izmēra būris, kurā iekšā atrodas viena liela vates vista un bariņš biedrības aktīvistu. Piedāvājums drosmīgajiem ir pavadīt ar šiem cilvēkiem kopā piecas minūtes, lai «iejustos dējējvistas ādā». Stratēģiskais mērķis ir vairot sabiedrībā riebumu pret jebkāda veida dzīvnieku produkcijas patēriņu. Vienalga, tā būtu kotlete vai zābaks.

Ir maldīgi iedomāties, ka šīs ir tikai tādas jaunības maksimālisma aktivitātes, jo biedrību vada pieauguši cilvēki, turklāt gana ietekmīgi, lai uzņēmēji un politiķi no viņu aktivitātēm baidītos.

Taču tas tiesa, ka savas propagandas izplatīšanā Dzīvnieku brīvība izmanto jaunus cilvēkus ar vēl nestabilu psihi, gan audzinot no viņiem paklausīgus aktīvistus, gan arī kā savas ideoloģijas upurus. Neatkarīgā jau vēstīja, ka biedrība pērn organizēja lekcijas skolās, aģitējot bērnus atteikties no gaļas, piena, olām.

Vecāki sāka satraukties. Bija gadījumi, kad bērni patiešām pārtrauca ēst, jo, pateicoties «lektoriem», kotletes vietā uz šķīvja viņiem rēgojās kautķermenis. Galu galā pret vegānisma propagandu izglītības iestādēs kategoriski iebilda Veselības ministrija. Izmeklēšanu par nesankcionēto mācību saturu veica arī Izglītības kvalitātes valsts dienests. Cilvēkam atteikšanās no dabiska uztura var nodarīt būtisku kaitējumu, jo īpaši - augošam organismam. Tas saistīts ar aminoskābju deficītu, tāpēc vegāniskā ēdienkarte skolās ir aizliegta. Taču bērnus ideja par cilvēka un kotletes vienlīdzību aizrauj.

To, cik graujošas var būt Dzīvnieku brīvības aktivitātes, rāda Rīgas cirka liktenis. Vairāku gadu garumā iebiedējot cirka apmeklētājus un izdarot sistemātisku spiedienu uz politiķiem un ierēdņiem, viņiem izdevās iznīcināt veselu mākslas veidu. Dzīvnieku cirkā vairs nav, līdz ar viņiem arī mākslinieku.

Vēl trīs nozares turpina cīņu ar vegānisko regulāciju. Kažokzvēru audzētāji, cūkkopji un olu ražotāji. Kaut kādu iemeslu dēļ šobrīd tieši pēdējiem atkal pievērsta karojošo augēdāju uzmanība. Kaut gan lielākā daļa veikalu tīklu jau pērn padevās biedrības spiedienam un mīļā miera labad apsolījuši, ka no 2025. gada - tad gan pārtrauks sprostos turēto vistu olu tirdzniecību. Iespējams, ka vakar sāktā akcija ir tāda profilaktiska iebiedēšana. Iepriekš ar piketiem un plakātiem tika terorizēti arī restorāni, turklāt pat tie, kas savās virtuvēs lieto lauku olas, bet atsakās par tām atskaitīties Dzīvnieku brīvībai.

Olu ražošanas industrijai šīs agresīvās aktivitātes par labu nenāk. Uzņēmuma Balticovo komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps Neatkarīgajai atzīst: «Par patērētāja naudu mēs varam arī pedikīru putniem veikt, bet tas olu sadārdzinās.» Un Latvijā dārgāka prece automātiski nokļūst ekskluzīvo produktu kategorijā, kas lielai sabiedrības daļai kļūst nepieejama. Tāpēc patērētājiem ir jāpiedāvā izvēles iespējas. Turklāt jāņem vērā, ka vegānu prasības arvien pieaugs. Latvijā viņi pieprasa atteikties no sprostu olām, bet Eiropā - valstīs, kur tas jau izdarīts - radniecīgās organizācijas cīnās par labākiem apstākļiem vistu kūtīs. Pēc būtības pedikīru. Jo tālejošais mērķis šīm organizācijām ir kopīgs - aizliegt cilvēkiem ēst olas vispār, patēriņā pilnībā pārejot uz augiem un mākslīgiem produktiem.